Також важливо, щоб були постійні фізичні навантаження / pixabay.com

Колишня в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про атеросклерозі і розвіяла міфи про чищення судин.

На своїй сторінці у Facebook вона написала, що зупинити хворобу або хоча б підтримати судини можливо, якщо дбати про здоров'я постійно. Ні чудо-засіб, ні санаторій не вилікують вас за пару тижнів.

Потрібні зміни в раціоні, регулярні фізичні вправи, відмова від куріння, контроль тиску, і, можливо, прийом статинів (ліків для контролю рівня холестерину).

Відео дня

Читайте такожЗабруднене повітря: Супрун порадила, як вберегтися

За словами Супрун, на 80% розвиток атеросклерозу залежить від способу життя. Спочатку потрібно змінити свій раціон. У ньому повинні бути жирна риба, горіхи, зелень, насіння, каші, печена або варена в мундирі картопля, нежирне м'ясо, бобові, ягоди та овочі, а також спеції.

Також важливо, щоб були постійні фізичні навантаження, які допомагають м'язам поглинати глюкозу. Якщо вони не працюють, то вона стане підшкірним або вісцеральним жиром.

При цьому високий рівень глюкози і низька чутливість тканин до інсуліну є причиною розвитку предіабету або діабету. А втрата тканинами чутливості до інсуліну - одна з причин атеросклерозу.

Навіть коли "вже погано" і є серцево-судинні хвороби, тренування допомагають знизити ризики й поліпшити аналізи. Ходьба, біг, аеробні вправи, силові вправи, якщо вони співставні за енерговитратам, однаково добре знижують ризик розвитку серцево-судинних хвороб.

Супрун також зазначає, що треба кинути палити, оскільки куріння є дуже потужним фактором, який наближає нас до стаціонару в кардіології. Воно запускає вільнорадикальні процеси, сприяє тромбоутворенню, порушення обміну жирів, аномальному розвитку судин, порушує відновлення їхнього ендотелію.

Раніше фахівці університету Південної Австралії з'ясували, скільки чашок кави на день можна пити без ризику для серця.