Блювота: причини і лікування / фото pixabay.com

Діти набагато сильніше схильні до такої неприємності як блювота. Вона може супроводжувати малюка навіть з дріб'язкових причин. Але іноді блювота може стати дзвінком для відвідування лікаря і серйозного обстеження. Розберімось разом.

Читайте такожШийний остеохондроз: симптоми та лікування

Отже, давайте спочатку визначимося. Не варто плутати зригування у немовляти з блювотою. Це два абсолютно різних процеси. Блювота супроводжується спазмами м'язів черевної стінки, неспокоєм дитини та плачем.

Блювота без температури

Іноді блювота у дитини може бути викликана простим переїданням або вживанням несумісних продуктів. При цьому не спостерігається порушення загального стану та інших неприємних симптомів.

Блювотою і нудотою без підвищення температури також супроводжуються такі неінфекційні хвороби шлунково-кишкового тракту, як гастрит або гострий панкреатит. Причиною цих захворювань може бути порушення дієти, прийом лікарських препаратів, різка зміна раціону харчування.

Якщо у дитини відзначається занепокоєння, блювання неперетравленою їжею, порушення дихання можна припустити проковтування дрібного предмета, який застряг в стравоході. Необхідно відразу ж викликати швидку допомогу.

Однозначно вимагає настороженості батьків блювота, яка відбулася протягом доби після травми голови, навіть незначної. Наприклад, дитина впала.

Блювота у дітей / www.youtube.com

Блювання і температура

Найпоширенішою ситуацією, при якій виникає блювання на фоні підвищення температури тіла — це гострий інфекційний гастроентерит або кишкова інфекція неясної етіології.

Хірургічна патологія також може проявлятися блювотою з підвищенням температури тіла (гострий апендицит, перитоніт тощо). Як правило, пацієнта також турбує біль у животі. Слід пам'ятати, що при підозрі на такі захворювання не слід приймати знеболюючі препарати і жарознижуючі.

Читайте такожЧому болить голова: причини та поради

Багаторазова блювота, нудота, головний біль можуть сигналізувати про небезпечні захворювання ЦНС, такі як менінгіт або енцефаліт. Ці захворювання проявляються також низкою неврологічних симптомів: у маленької дитини – це пронизливий постійний крик, у дитини трохи старше – головний біль, млявість, слабкість, порушення свідомості, світлобоязнь, судоми. Температура тіла може підвищуватися до 40 С. В такому випадку - терміново викликайте "швидку".

Часто причиною багаторазової блювоти у дітей є ацетонемічний криз (в результаті накопичення в крові ацетону і ацетооцтової кислоти). Ацетонемічний синдром може розвиватися на тлі важких захворювань (цукровий діабет тощо), але може бути первинним, тобто бути наслідком неадекватної реакції організму на звичні подразники: переляк, біль, погрішності в дієті, надлишок емоцій.

Ацетонемічний криз супроводжується болями в животі, нудотою, підвищенням температури до 38,5°С, наявністю у сечі, блювотних масах, видихуваному повітрі ацетону.

Необхідно за допомогою звернутися до дільничного педіатра. До приходу лікаря дитини відпоювати водою з глюкозою або простим цукром.

Блювота з кров'ю

Поява у дитини кривавої блювоти вказує на пошкодження стінок шлунка або стравоходу. Причина їх появи – це механічна травма або інфекційне ураження. При виявленні симптому треба відразу звертатися до лікарні.

Кров у блювоті у дитини з'являється через:

- виразки стравоходу або шлунка;

- кровотечі з носа;

- патології печінки;

- злоякісні утворення;

- пошкодження слизової стравоходу або шлунка;

- травма ШКТ.

Блювота з жовчю

Якщо дитину рве жовчю, вміст шлунка буде жовтим або зеленуватим.

Причини:

- отруєння, занадто важка або жирна їжа для дитини;

- кишкова інфекція;

- гострий холецистит або панкреатит;

- гастрит і дуоденіт;

- непрохідність кишківника;

- гепатит (жовтяниця);

- гострий апендицит;

- ниркова коліка;

- блювання з домішкою жовчі може викликати висока температура при інших захворюваннях, не пов'язаних з ШКТ;

- неврологічні причини.

Якщо паралельно з блювотою жовчю у дитини підвищується температура і з'являється жовтушність шкірних покривів, пронос світлого кольору – це симптоми гепатиту.

Блювота у дітей / Ілюстрація / REUTERS

Лікар потрібен терміново, якщо:

- через блювання дитина не може пити;

- у блювотних масах є кров;

- блювота поєднується з підвищенням температури тіла, головним болем або висипом;

- ознаками зневоднення (сухість шкіри і слизових оболонок, сухий язик, більше 6 годин немає сечі, плач без сліз).

Перша допомога при блювоті

Дитину слід заспокоїти, для нього це стрес.

Умити і прополоскати рот.

Укласти в ліжко на бік, щоб голова залишалася піднята.

Невеликими порціями необхідно давати пити сольові розчини, мінералку без газу і відвар шипшини. Це дозволить запобігти зневоднення.

До огляду лікарем, виявлення причин захворювання та призначення протиблювотних препаратів або антибіотиків, не можна давати дитині ліки.