Голубовська відреагувала на протести проти прибуття українців з Китаю / фото zn.ua

Відомий український лікар-інфекціоніст Ольга Голубовська на своїй сторінці у Facebook прокоментувала ситуацію довкола повернення здорових українців в нашу країну з охопленого коронавірусом Китаю.

За її словами, ця ситуація показала тільки одне: все те, що має пряме відношення до національної безпеки країни, в т. ч. її біобезпеки, повинно мати чітку вертикаль (ніякої децентралізації) і пряме підпорядкування президентові. Принаймні, на той період, який необхідний для відновлення втрачених функцій.

Як зазначила Голубовська, ті, хто вважає, що людей не треба повертати, повинні розуміти наступне:

Відео дня

1. Карантин - це режимно-обмежувальний захід у системі протиепідемічного захисту населення, що передбачає повну ізоляцію контактних осіб, забезпечувану озброєною охороною. При цьому конституційні права громадян у плані їхніх свобод різко обмежуються.

2. Т.ч. тривалий час люди  під постійним пресингом заборонних і обмежувальних заходів, включаючи заборони виходити на вулиці, спілкуватися з близькими, купувати самостійно їжу і т. д.

Читайте також"Що ви витворяєте?!": Комаровський записав звернення до українців через реакцію на прибуття евакуйованих з Китаю (відео)

3. Постійне перебування у замкнутих просторах на тлі тягаря цих обмежувальних заходів формує в суспільстві осередки соціально-психологічної напруженості - люди стають схильні до паніки, роблять неадекватні вчинки, включаючи завдання собі шкоди або наражаючи себе на смертельну небезпеку.

4. У сучасному світі кожен з нас у будь-який час може опинитися в подібній ситуації. Запам'ятайте - ми на порозі серйозних глобальних викликів. І особисто мені не хотілося б бути покинутою нашою державою.

Ті, хто боїться завезення в країну вірусу, за словами інфекціоніста, повинні знати, що:

1. Досить чітко відпрацьовані заходи щодо ізоляції наших співвітчизників, які прибули, й санітарного захисту території.

2. "Набагато більшу небезпеку і шкоду для країни, ніж наші співгромадяни з Китаю, несуть так звані державні діячі, які не тільки ліквідували протиепідемічну службу, але й перестали готувати епідеміологів у медичних вишах, ніж зробили, на мій погляд, диверсію проти України. Ці ж діячі підготували ґрунт для знищення інфекційних стаціонарів. Слава Богу, не встигли", - пише Голубовська.

3. "Також набагато більша небезпека зараз для нас - епідемія дурості, що полягає в нагнітанні пристрастей, вигадуванні всяких небилиць, риттям окопів й запалюванням шин, щоб не допустити своїх здорових співвітчизників на обсервацію", - додала лікар.

Вона наголосила, що весь медперсонал готовий працювати вдень і вночі, вони укомплектовані, морально стійкі та професійні.

"Всі спокійно працюють і чекають на прибуття наших співгромадян. Яких ми всі з вами обіймемо (хоча б віртуально) і приймемо такими, як вони є - з вірусом або без. Повертайтеся, дорогі, у вас є Батьківщина, і ми на вас чекаємо", - підсумувала Голубовська.

Як повідомляв УНІАН, в медцентр МВС "Нові Санжари" повинні доставити евакуйованих з Китаю людей, які сьогодні прибули в Україну. Протягом 14 днів люди будуть перебувати у санаторії на обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарно-епідеміологічного контролю і безпеки.

Місцеві жителі злякалися сусідства з карантином і перекрили трасу М-22 Полтава-Олександрія на знак протесту. Зранку між протестувальниками та правоохоронцями виникла короткострокова сутичка.

Як заявляли пікетувальники, якщо евакуйованих привезуть в Нові Санжари, то вони будуть «палити шини, лягати під колеса, перекривати державну трасу». МВС підвезло до місця подій бронетехніку.