Що таке інсульт / pixabay

Інсульт розвивається на фоні підвищеного артеріального тиску. Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок чого виникає пошкодження частини головного мозку.

При ішемічному інсульті артерія, що постачає кров у мозок, закупорюється тромбом або спазмується. При артеріальному відбувається розрив мозкової артерії.

Інсульт: головні симптоми й ознаки

Усього існує п’ять головних симптомів інсульту: оніміння обличчя, руки або ноги; порушення мови або сприйняття звуків та координації рухів; різке погіршення зору; запаморочення; сильний головний біль.

Відео дня

Читайте такожГерпес на губах: симптоми, профілактика, як лікувати (фото)

Інсульт трапляється раптово, тому лікування його полягає насамперед у виклику медиків та стаціонарному режимі. МОЗ не радить зловживати народною медициною, адже у цьому випадку кожна секунда може коштувати життя.

У випадку ішемічного інсульту, лікування має відбуватися перші тижні у стаціонарному режимі.

Інсульт: причини, як попередити інсульт

Серед поширених причин інсульту – стрес, куріння, вживання  алкоголю, ожиріння, гіподинамія, діабет.

Щоб попередити інсульт треба постійно контролювати рівень артеріального тиску, приймати ліки, що розріджують кров, робити раз на півроку УЗД судин шиї, контролювати рівень цукру, займатися фізкультурою, припинити палити, пити багато чистої води або несолодкий компот.

Читайте такожМедик вказав на "перші ознаки пандемії" та оцінив шанси України уникнути коронавірусу

Інсульт – спонтанний, тому перша допомога має бути вчасною.

Вам треба викликати медиків; не заважати притоку свіжого повітря, не переміщувати людину. Підніміть верхню частину тіла і голову хворого приблизно на 30 градусів (найкраще підкласти кілька подушок, розстебнути й зняти занадто тугий одяг).

У випадку блювоти хворого, поверніть його голову набік і вичистіть блювотні маси. Зробіть те ж саме у випадку епілептичного нападу, тільки вставте до рота обгорнений тканиною предмет і витирайте піну.

У жодному разі не можна підносити нашатирний спирт: людина може задихнутися й померти.

При зупинці серця почніть непрямий масаж серця і сеанс штучного дихання.