У Харкові імітували спалах коронавірусу / фото УНІАН

Коронавірус продовжує поширюватися світом. В Україні поки зафіксований лише один випадок зараження. Лікарів заздалегідь готують до можливого спалаху хвороби. Спеціальні навчання пройшли в лікарні №13 у Харкові.

Читайте такожКоронавірус в Європі: Рада ЄС запровадила нові профілактичні заходь

Під час навчань зімітували ситуацію, що в лікарню поступив дзвінок від жінки з підозрою на Covid-19. На виклик з'їхалися представники ДСНС, дезінфектори та швидка допомога, пише 24tv.ua.

Відео дня

У харків'янки, нібито, температура, і до того ж вона тільки що повернулася з-за кордону. Жінку приймали в кабінеті з окремим входом, доступу іншим хворим немає. У таких ситуаціях лікар повинен діяти оперативно. Від правильного діагнозу залежить, чи вдасться обмежити подальше поширення вірусу.

"Головне завдання ставиться перед лікарем, до якого приходить пацієнт. Це і правильний збір анамнезу, та правильність поведінки лікаря з дотриманням всіх правил, дезінфекція, для того щоб він міг насамперед захиститься і сам від вірусної інфекції", – сказала заступник директора Департаменту охорони здоров'я Олена Головіна.

Пацієнтку повезли на обсервацію в обласну інфекційну лікарню. За нею вирушила спецбригада в захисному одязі. В області підготували 15 таких бригад.

За лікарем і медсестрою, які приймали пацієнтку, спостерігали епідеміологи. Водночас працювали й дезінфектори.

Подібні навчання зараз стартували в сотнях лікувальних установ країни. Адже підозри на Covid-19 вже були й не підтвердилися в Івано-Франківській та Кіровоградській областях.

Нагадаємо, зараз в Україні зафіксували лише один випадок захворювання коронавірусом. Його виявили у жителя Чернівців, який разом з дружиною повернувся з Італії. Зараз він знаходиться в інфекційному відділенні обласної клінічної лікарні.

Його дружина спочатку була на самоізоляції. Однак її відправили на обсервацію у військовий госпіталь у Чернівцях через протести під її будинком.

Через ситуацію з коронавірусом на Буковині у школах, коледжах та вищих навчальних закладах ввели карантин. А з 6 по 16 березня в області діє заборона на проведення будь-яких масових заходів.

Обмеження масових заходів через коронавірус анонсували також у Сумах, Житомирі, Львові та Києві.

Довідка. В цілому по Україні близько 12 тисяч ліжок в інфекційних стаціонарах, 2 тисячі лікарів-інфекціоністів та 5 тисяч інших медпрацівників в інфекційних лікарнях та інфекційних боксах.