Ілюстрація REUTERS

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив забезпечити огляд медпрацівниками або працівниками Державної прикордонної служби всіх осіб, що прибувають в Україну з-за кордону та через контрольні пункти в’їзду-виїзду з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей і Автономної Республіки Крим.

Читайте такожКоронавірус в Європі: Рада ЄС запровадила нові профілактичні заходи

Про це повідомляється на сайті Кабінету міністрів України із посиланням на результати засідання урядового антикризового штабу з протидії поширенню в Україні коронавірусу COVID-19 та затверджений головою уряду посилений план антикризових профілактичних заходів щодо боротьби з поширенням цього вірусу.

Відео дня

Зазначається, що прем'єр доручив міністрам та керівникам центральних органів виконавчої влади здійснити низку заходів, зокрема, забезпечити чергування в пунктах пропуску реанімаційних і медавтомобілів.

Також керівники відповідних відомств мають переглянути запаси держрезерву на предмет забезпечення засобами індивідуального захисту населення з урахуванням тримісячної потреби і до 11 березня визначити обсяг коштів, необхідний для поповнення держрезерву.

Крім того, Шмигаль доручив подати інформацію про вітчизняних виробників індивідуальних засобів захисту та з’ясувати їх здатність забезпечити попит населення та медзакладів на індивідуальні засоби захисту. При цьому, керівник Антимонопольного комітету України повинен забезпечити виконання закону про економічну конкуренцію і захист прав пацієнтів під час роздрібної торгівлі засобами захисту.

Водночас, Міністерству охорони здоров’я доручено розробити комунікаційний план з визначення алгоритмів дій, якщо будуть виникати випадки коронавірусу, і довести його до відома місцевих органів влади, а також відпрацювати питання створення мережі центрів контролю і профілактики захворювань.

Також до 11 березня МОЗ та Міністерство фінансів мають надати пропозиції щодо збільшення фінансування на закупівлю лабораторними центрами МОЗ виробів медичного призначення, засобів індивідуального захисту та діагностичних матеріалів, а також тест-систем для діагностики коронавірусу.

Як повідомляв УНІАН, за даними Міністерства охорони здоров’я України, станом на ранок 9 березня у світі зареєстровано 110 тис. 041 випадок захворювання на коронавірус COVID-19, з них 3 тис. 825 закінчились смертю, у той час як 62 тис. 053 (56,4%) осіб одужали.

За межами Китаю зафіксовано 29 тис. 137 випадків у 100 країнах. В Україні поки що зареєстровано лише 1 лабораторно підтверджений випадок COVID-19.