Ілюстрація / REUTERS

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує не припиняти вакцинацію під час пандемії COVID-19.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.

"Згідно із рекомендаціями ВООЗ, будь-які переривання рутинної (планової - відповідно до національного календаря щеплень) імунізації, навіть на короткий період, призведуть до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій або зростання кількості випадків захворювань, яким можна запобігти шляхом вакцинації", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Наголошується, що це буде додатковим навантаженням на системи охорони здоров’я у країнах, які вже й так перевантажені через пандемію COVID-19.

При цьому зазначається, що згідно із новими змінами у національному календарі щеплень, під час карантинних заходів не заборонено профілактичні вакцинації.

Читайте такожКалендар щеплень в Україні: коли робити щеплення дітям

"Карантин не скасовує рутинної вакцинації. У пріоритеті є первинні вакцинальні комплекси, зокрема, це вакцинація від кору, краснухи, поліомієліту, дифтерії, кашлюку та правця, особливо серед дітей першого року життя", - зазначають в ЦГЗ.

Згідно з вимогами щодо профілактики інфекцій та заходів з інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я, під час вакцинації в умовах пандемії COVID-19 потрібно: оцінити ризик імовірного зараження медпрацівників, які контактували з хворими на COVID-19; виділити добре вентильовані приміщення та забезпечити дотримання соціальної дистанції не менше 1,5-2 м щодо інших людей (або тих, хто з дітьми), які очікують на вакцинацію; також слід контролювати кількість осіб для уникнення скупчення понад 10 людей в одному приміщенні.

Наголошується, що на період карантинних обмежень рутинну вакцинацію людей з ознаками ГРВІ не можна здійснювати до моменту одужання.