REUTERS

Виробник «Протефлазіду» компанія «Екофарм» безуспішно намагається прилаштувати цей препарат в медичні установи країни для того, щоб цим спиртовим розчином на травах «лікували коронавірус».

Втім, медики відкидають застосування цього засобу для лікування серйозної хвороби. Про це пише видання «Букви».

Історія чудо-засобу під назвою «Протефлазід» почалася за 20 років до спалаху епідемії нового коронавіруса в Китаї. Всі ці роки 96% -ва спиртова настоянка щучки та вейника справно продається в українських аптеках і обіцяє зцілення від широкого спектру хвороб: від ГРВІ та герпесу до гепатитів і навіть ВІЛ, відзначають журналісти. При цьому препарат за два десятиліття так і не став об'єктом вивчення респектабельних лабораторій, не включений ні в один міжнародний протокол лікування і знаходиться в обігу лише в Україні, Росії, Білорусі та деяких інших країнах СНД.

Відео дня

«При цьому МОЗ України не включає препарат в число рекомендованих і ще в 2013 році відніс його до категорії ліків з недоведеною ефективністю. Простою мовою такі пігулки називають фуфломіцином», - підкреслює автор матеріалу.

Як наголошується в статті, з початком пандемії коронавіруса, в «Екофарм» не захотіли пропускати «вікно можливостей» і обрали тактику обробки головлікарів і місцевої влади.

«Коли в Нових Санжарах проходила обсервацію перша евакуйована з Китаю група, заступник директора «Екофарм» Олександр Гриневич урочисто вручив головному лікарю Новосанжарської лікарні коробку з «Протефлазідом». Далі, якщо вірити Гриневичу, вдалося облагодіяти лікарню в Чернівцях. Справжній скандал днями вибухнув у Львові, де «Екофарм» вдалося переконати лікарню швидкої медичної допомоги прийняти в дар невелику партію «Протефлазіду». У своєму прес-релізі компанія стверджувала, що виділяють його в якості гуманітарної допомоги у відповідь на прохання міської влади і установ охорони здоров'я Львова для боротьби з епідемією коронавіруса», - пише автор матеріалу.

Проте, масового ефекту домогтися не вдалося. Ніхто з авторитетних головлікарів і великих обласних лікарень приймати «Протефлазід» і безкоштовно рекламувати препарат не поспішав. Зокрема, мер Львова Андрій Садовий заявив, що отриману від «Екофарм» партію «Протефлазіду» відішлють назад виробникові.

«Ні про який зв'язок з підготовкою лікарень міста до дій в умовах епідемії COVID-19 не йшлося», - зазначив він.

Про «Протефлазід» як сумнівні ліки від багатьох хвороб неодноразово писали в ЗМІ. Препарат, який представляє собою 96% -ную спиртову настоянку на травах, фахівці називають типовим «фуфломіцином».