Українські експерти вважають, що сьогодні неможливо перевірити справжній вплив генетично модифікованих організмів (ГМО).

Як передає кореспондент УНІАН, про це вони заявили сьогодні на круглому столі "ГМО - є чи ні?", організованому компанією "КОНТІ".

При цьому думки експертів щодо того, який вплив може мати використання ГМО, розділилися.

Відео дня

За словами кандидата біологічних наук Григорія ПЕТЮХА, при оцінці впливу ГМО потрібно, в першу чергу, відштовхуватися від того, що йдеться про абсолютно нові, неіснуючі в природі організми. "При експертизі на шкідливість у світі використовують ті ж критерії, що і для природних мутантів, радіологічних і хімічних мутантів, для оцінювання токсичної дії. На жаль, у світі сьогодні немає методики, яка б дозволила оцінити вплив дії ГМО", - додав він.

Як відзначив завідувач лабораторії детекції ГМО Інституту клітинної біології і генної інженерії Борис СОРОЧИНСЬКИЙ, українці повинні виходити, в першу чергу, з соціально-економічної безпеки. "У зв`язку з впровадженням ГМО, в світі йде значний перерозподіл ринку, і ми повинні визначитися, яку позицію на цьому ринку хочемо зайняти", - сказав він.

У круглому столі також взяли участь начальник "Укрметртестстандарту" Володимир СЕМЕНОВИЧ, менеджер ТОВ "Монсанто Україна" Микола БОЙКО, президент Фонду здоров`я поколінь Лілія ПІДКОПАЄВА, президент Загальнонаціональної асоціації генетичної безпеки Олександр БАРАНОВ і директор департаменту маркетингу "КОНТІ" Євгеній ВАСИЛЕНКО.