Фото ЮНІСЕФ

Про це йдеться у прес-релізі Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

«Тоді як конфлікт, що триває з різною інтенсивністю у східній Україні, вступає у свій четвертий рік, 1 мільйон дітей потребують невідкладної гуманітарної допомоги – а це майже удвічі більше, ніж минулого року», - сказано у прес-релізі.

Читайте такожНа окупованих територіях Донбасу закриваються лікарні та медпункти

Відео дня

У Дитячому фонді ООН зауважили, що зростання кількості дітей (йдеться про ще 420 тисяч дівчат і хлопців), які потребують допомоги, пов’язане із триваючими бойовими діями та постійним погіршенням умов життя у східній Україні, звідки до інших регіонів України вимушено переїхали близько 1,7 мільйона осіб, багато сімей втратили джерела доходу і доступ до соціальної допомоги та охорони здоров’я, а вартість життя різко зросла.

«Це невидимий надзвичайний стан – криза, про яку більшість світу вже забула. Протягом останніх трьох років діти на сході України живуть у постійному страху непередбачуваних бойових дій та обстрілів. Їхні школи були зруйновані, вони були змушені залишити свої домівки, і втратили доступ до таких базових благ, як тепло і вода», - сказала голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс.

У прес-релізі наголошується, що сотні випадків порушення режиму припинення вогню щодня загострюють ризики для фізичної безпеки і психологічного благополуччя дітей. «Ця ситуація є особливо гострою для приблизно 200 тисяч дівчат і хлопців, які проживають у межах 15 кілометрів з обох сторін від лінії конфлікту на сході України – лінії, що розділяє підконтрольні та непідконтрольні Уряду території, і де бойові дії є найбільш інтенсивними», - заявили в ЮНІСЕФ.

«19 тисяч дітей у цій зоні наражаються на загрозу постраждати від мін та нерозірваних боєприпасів, а 12 тисяч дітей живуть у населених пунктах, що зазнають обстрілів щонайменше раз на місяць. Тисячам дітей доводиться регулярно шукати схову у імпровізованих бомбосховищах», - сказано у прес-релізі.

Крім цього, зауважують у Дитячому фонді ООН, вчителі, психологи та батьки повідомляють про ознаки важкого психосоціального стресу у дітей, у тому числі про нічні кошмари, агресію, соціальну самоізоляцію і паніку, що спричиняється гучними звуками. Більше 740 шкіл – а це кожна п’ята в уражених районах – були зруйновані або пошкоджені.

Читайте такожНа Донбасі за час воєнної агресії Росії загинули майже 70 дітей, ще 186 зазнали поранень

ЮНІСЕФ вчергове закликає всі сторони конфлікту негайно повернутися до своїх зобов’язань щодо припинення вогню, які вони взяли на себе у Мінську в серпні 2015 року, та поважати норми міжнародного гуманітарного права, у тому числі щодо забезпечення безперешкодного доступу до гуманітарної допомоги.

«Після трьох жахливих років діти у східній Україні терміново потребують тривалого миру, щоб їхні непотрібні страждання припинилися», – підкреслює Барберіс.