Вісім міфів про здоров'я
Вісім міфів про здоров'я

Вісім міфів про здоров'я

11:56, 23.03.2009
4 хв.

Якісний алкоголь шкоди не наносить... Читання при поганому освітленні різко погіршує зір... Якщо сильно замерзнути, застудишся... Квасоля - ідеальний замінник м`яса...

Яким казкам про здоров`я ви схильні вірити? Наскільки вони відповідають дійсності?

1. Якісний алкоголь не шкодить

Будь-який алкоголь має токсичну дію на організм . Це обумовлено тим, що один з продуктів розпаду етилового спирту - оцетовий альдегід. Він-то і творить в організмі різні безчинства.

Відео дня

Але неякісне спиртне впливає на організм ще гірше. Оскільки дешеві міцні напої не проходять належного очищення, вони містять сивушні масла, які набагато підсилюють токсичну дію алкоголю. Те ж саме можна сказати і про напої домашнього виробництва. І вода ніби хороша використовувалася, і екологічно чисті фрукти або ягоди, а все одно напій виходить набагато шкідливіший, ніж аналогічний куплений. А все тому, що в домашніх умовах спирт очистити дуже важко.

Звичайно ж, перевагу треба надавати відомим і дорогим маркам, але не треба думати, що вони не позначаться на здоров`ї.

2. Жувальна гумка, яку проковтнули, може спровокувати заворот кишок

"Медицина не має у своєму розпорядженні конкретних даних про те, що жувальна гумка може стати причиною завороту кишок або апендициту, - роз`яснює дієтолог Марина Студенікіна. - Заворот кишок виникає при бурхливій перистальтиці кишечника, наприклад, якщо ви з`їли щось дуже жирне після довгої перерви в прийомі їжі. Напад апендициту - це результат закупорки просвіту апендиксу чужорідним тілом, пухлиною або паразитом. Ймовірно, викликати його може і жувальна гумка, яку проковтнули, оскільки вона не розщеплюється в шлунку. Проте зазвичай через декілька днів вона спокійно покидає організм разом з іншими неперетравленими залишками їжі".

3. Читання при поганому освітленні різко погіршує зір

"При недостатньому освітленні у людини знижується здатність чітко розрізняти предмети, розташовані на невеликій відстані від очей, - говорить Тетяна Федосєєва, лікар-офтальмолог. - Для того, щоб сфокусувати погляд на таких дрібних об`єктах, як букви, очам доводиться докладати більше зусиль, ніж при нормальному освітленні. Але тільки від того, що ви любите читати в напівтемряві, зір не послабшає - просто очі швидше втомлюватимуться".

4. Якщо сильно замерзнути, застудишся

"Застуда - це вірусне інфекційне захворювання, що передається повітряно-краплинним шляхом, - пояснює Олена Ларіна, головний лікар клініки "Сімейний доктор". - До хвороби може призвести лише безпосередній контакт з носієм вірусу. Навіть якщо ви промерзли до кісток і стукаєте зубами від холоду, у вас значно менше шансів захворіти, ніж у тих, хто сидить в теплі у компанії друга, що чхає . Проте сильно переохолоджуватися все ж таки не слід, тому що це може спровокувати загострення хронічних захворювань дихальної системи, нирок, сечового міхура, а також суглобів".

5. Квасоля - ідеальний замінник м`яса

"Так, для вегетаріанців квасоля - одне з основних джерел білка, - говорить дієтолог Марина Студенікіна. - Але назвати її стовідсотковим замінником м`яса було б некоректно, оскільки рослинні білки відрізняються від тваринних в основному меншим вмістом незамінних амінокислот, які не синтезуються в організмі самостійно. Якраз у незбалансованості амінокислотного складу медики і бачать небезпеку вегетаріанства. Крім того, рослинні білки гірше засвоюються".

6. Білі плями на нігтях говорять про нестачу в організмі кальцію

"Світлі плямочки на нігтьовій пластині означають лише те, що ніготь ушкоджений, - коментує Олена Ларіна. - Проте за зовнішнім виглядом нігтів дійсно можна судити про проблеми в організмі. Наприклад, їх синювато-сірий колір свідчить про погану циркуляцію крові. Якщо кінчики нігтів злегка загинаються всередину, це ознака нестачі заліза, а якщо вся поверхня нігтя в дрібних борозенках - вам не вистачає цинку і вітаміну B".

7. Тріск у суглобах - симптом артриту

"При згинанні або розгинанні кінцівок буває іноді чутно тріск - це лопаються бульбашки повітря в навколосуглобових тканинах. Але тут немає нічого страшного - це абсолютно нормально, - розповідає Багдадій Аліханов, врач- артролог. - Проте постійний хрускіт у колінних суглобах може бути першою ознакою розвитку остеоартрозу - захворювання суглобів, при якому відбувається збіднення хрящів суглобів рідиною".

8. Потрібного випивати вісім склянок води на день

Як показали дослідження, люди отримують достатню кількість рідини, коли п`ють соки і молоко, а також чай або каву. Крім того, висновки медиків підкреслюють, що дуже багато води пити шкідливо.

Menslife.ru

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся