Британська компанія ReNeuron, що спеціалізується на біотехнологіях, отримала дозвіл на використання ембріональних стовбурових клітин (ЕСК) для лікування наслідків інсульту, повідомляє PharmacyEurope.

Методика передбачає введення декількох мільйонів стовбурових клітин у мозок пацієнтів, що перенесли інсульт. За припущеннями фахівців ReNeuron, ці клітини замінять нейрони пошкоджених ділянок мозку, завдяки чому настане поліпшення фізичних і розумових здібностей пацієнта.

Дозвіл на проведення першого етапу клінічних випробувань ReNeuron отримала від Дорадчого комітету з генної терапії Великобританії (Gene Therapy Advisory Committee). Перший учасник досліджень буде лікуватися в одній з лікарень Глазго. Початок випробувань намічено на другий квартал 2010 року.

Відео дня

Всього в рамках першого етапу досліджень ін`єкції ЕСК отримають 12 пацієнтів, що перенесли інсульт за 6-24 місяці до початку лікування. Медики будуть стежити за станом добровольців протягом двох років після введеннях стовбурових клітин.

У разі успішного завершення першого етапу, учені планують провести розширені клінічні випробування. Дослідники відзначили, що під час набору учасників перевага буде віддаватися хворим з більш важкими порушеннями внаслідок інсульту.

Випробування, заплановані компанією ReNeuron, стануть першими подібними дослідженнями, офіційно дозволеними в Європі. На початку 2009 року Управління з контролю за продуктами і ліками США дозволило каліфорнійської біотехнологічної компанії Geron Corp. провести клінічні випробування лікування пацієнтів з травмами спинного мозку за допомогою ЕСК.

medportal.ru