На Південному березі Криму й у Севастополі через теплу погоду, що встановилася в грудні, зацвів бузок, у Великій Ялті також цвітуть алича й мигдаль. При цьому експерти не роблять песимістичних прогнозів на врожай 2011 року, оскільки цвітіння не носить масового характеру.

Як повідомила в коментарі УНІАН Валентина ГОРІНА, старший науковий співробітник відділу південних плодових рослин Нікітського ботанічного саду, «на Південному березі, де спостерігається цвітіння, немає сильних насаджень, тож нічого страшного, а в Бахчисарайському районі, в степовій зоні Криму (зайнятими плодовими культурами - УНІАН) температура не так сильно спровокувала цвітіння».

За її словами, на півдні Криму цвітуть поодинокі дерева, при цьому на деяких відкрилося «відсотків десять квіток».

Відео дня

«Звичайно, хорошого мало, що зацвіли рослини, вони ослабнуть... Якщо будуть морози, вони (квіти) замерзнуть і обсиплються - плодів не буде», - сказала експерт.

Водночас В.ГОРІНА не дала прогнозу щодо врожаю плодових наступного року. «Буде видно пізніше, залежить від того, яким буде лютий, березень - чи будуть заморозки», - сказала вона.

Ганна РЕПЕЦЬКА, директор ботанічного саду Таврійського національного університету імені Вернадського (Сімферополь), зазначає, що «високі температури в грудні для Криму не велика рідкість».

«Ми звикли до того, що до середини грудня завжди тепло. Зараз дещо це тепло продовжилося», - сказала вона.

Г.РЕПЕЦЬКА зазначає, що в ботсаду в Сімферополі ніяких катастрофічних цвітінь немає.

«Цвітуть ті рослини, які повинні цвісти або пізньої осені, або ранньої весни. У нас цвіте жасмин, примули, жимолость. Тобто, в принципі, ніяких особливих наслідків не буде. Троянда ж не цвіте, бузок же не цвіте», - зазначила експерт.

Як повідомляв УНІАН, минулого тижня температура в Криму піднімалася до 20 градусів тепла.