Ілюстрація REUTERS

Бубонна чума – небезпечна, смертельна недуга. Епідемії чуми свого часу траплялися в Африці, Азії та Південній Америці. Нещодавно випадок захворювання бубонною чумою зафіксували на півночі Китаю. А перед тим спалах бубонної чуми виявили у Західній Монголії, в зв'язку з чим у регіоні оголосили карантин.

Що таке бубонна чума

Читайте такожНасіння чіа: в чому користь і шкода для організму людини

Бубонна чума є найбільш поширеною формою чуми в світі. Це бактеріальне захворювання, яке виникає в результаті укусу інфікованої блохи, що живе на диких гризунах. Збудник чуми бактерія Yersinia pestis потрапляє в організм людини й рухається лімфатичною системою до найближчого лімфатичного вузла, де починає розмножуватися. Лімфатичний вузол запалюється, набрякає й створює хворобливі відчуття. Такі лімфатичні вузли і називають "бубонами".

Відео дня

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, ця хвороба може вбити дорослу людину менш ніж за 24 години в разі, якщо вчасно не звернутися по лікарську допомогу.

Найвідоміший спалах бубонної чуми стався у XIV столітті й відомий під назвою "Чорна смерть". Наразі люди володіють великим інструментарієм для того, щоб не допустити епідемію з багатомільйонною летальністю.

Симптоми та діагностика бубонної чуми

У зараженої чумою людини після інкубаційного періоду, що триває від 1 до 7 днів, зазвичай розвивається гострий гарячковий стан. Типовими симптомами хвороби є раптове підвищення температури, озноб, головний біль і ломота в тілі, а також слабкість, нудота та блювота.

Ілюстрація REUTERS

Для підтвердження діагнозу чуми потрібно зробити лабораторне тестування. Методом підтвердження наявності чуми у пацієнта є ізоляція Yersinia pestis зі зразка гною з бубон, зразка крові або мокротиння.

Бубонна чума: профілактика та лікування

Насамперед людям у районах, де чума є звичайним явищем, необхідно захищати себе від укусів бліх і не торкатися трупів загиблих тварин.

Без лікування бубонна чума може призвести до швидкої смерті, тому важливо швидко діагностувати і почати лікування. За своєчасної діагностики чума успішно лікується антибактеріальними препаратами і підтримуючою терапією.

Читайте такожУкраїна перебуває в зоні високого ризику спалаху поліомієліту - ЦГЗ

Всі інфіковані бубонною чумою обов’язково мають бути госпіталізовані у спеціалізовані відділення інфекційних лікарень. Білизна, одяг, залишки їжі, посуд, предмети догляду та виділення пацієнта піддаються спеціальній обробці та дезінфекції.

Слід зазначити, що ВООЗ не рекомендує вакцинувати від чуми кожного. Щеплення необхідне лише тим, хто постійно зазнає ризику зараження, – наприклад, медпрацівники та працівники лабораторій.