Диня - рослина з сімейства гарбузових. Цей плід особливо популярний в кінці літа-початку осені: дині стають солодкими, їх можна додавати в різні страви або вживати в натуральному вигляді. До того ж, вони дуже корисні.
Крім аромату і приємного смаку, у дині є маса переваг з точки зору здоров'я. Вона дуже корисна завдяки високому вмісту вітамінів і поживних речовин.
Користь дині для здоров'я
- Диня багата клітковиною, завдяки чому стимулює роботу кишечника.
- Плід містить фолат, вітамін К і магній, які життєво необхідні для здоров'я кісток.
- Диня знижує кров'яний тиск через високий вміст калію.
- Вона багата водою і електролітами, що корисно для підтримки балансу рідини в організмі.
- Диня містить вітамін С, який сприяє виробленню колагену і може захистити вашу шкіру від сонячних променів. Крім цього, аскорбінова кислота зміцнює імунітет.
- Плід включає лютеїн і зеаксантин, два антиоксиданти, які, як відомо, підтримують здоров'я очей і покращують зір.
- У дині багато заліза, калію, кальцію, магнію, вітамінів групи В, С і А. Завдяки їм диня запобігає утворенню пухлин, є засобом профілактики серцево-судинних захворювань і діабету, знижує рівень холестерину в крові і запобігає розвитку атеросклерозу, заспокоює центральну нервову систему.
Читайте такожМалина: рецепти на зиму, користь і шкода ягід
Шкода дині для здоров'я
- Диня протипоказана годуючим матерям (може викликати у малюка розлади травлення), при цукровому діабеті, виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки. Також не варто вживати диню при кишкових розладах.
- Якщо здоровий стан ваших нирок і жовчного міхура не підтверджені діагностично, то ви не знаєте напевно, чи є у вас пісок або навіть каміння в цих органах. Захоплення динею може зрушити їх і закінчитися хірургічним втручанням.
- Через те що в дині маса клітковини, вона вважається важким продуктом. Якщо змішати диню з алкоголем, ви практично гарантовано отримаєте діарею. З цієї ж причини диню не можна запивати холодною водою і особливо кислим молоком, кефіром і йогуртом.
Диня: калорійність і як правильно їсти
Калорійність дині - 34 ккал на 100 г продукту. Вживати диню потрібно між основними прийомами їжі (за 2 години або через 2 години після їжі), інакше настане відчуття тяжкості в шлунку. При цьому не варто їсти понад 300 г динної м'якоті в день.
Як вибрати смачну і стиглу диню
- Диня повинна бути характерного для сорту кольору. Якщо проступає зелений (крім випадків, коли зелені прожилки передбачені сортом) - вона незрілий.
- Уважно огляньте поверхню плоду: вона повинна бути цілісною, без темних плям, тріщин та інших пошкоджень. У дині бактерії розмножуються моментально, тому не варто в цілях економії купувати розрізані плоди.
- Натисніть на шкірку - вона повинна бути в міру пружною, але не занадто м'якою і не дуже твердою. Під час дозрівання плодів протопектин, що додає оболонкам клітин жорсткість, перетворюється на пектин, який розпушує м'якоть, робить її ніжною.
- Подивіться, чи є у дині хвостик, - на відміну від кавунів, таке трапляється рідше. Якщо є, то показником стиглості буде сухий хвостик.
- По дині, як і по кавуну, потрібно хлопнути долонею: якщо звук глухий, вона стигла (у кавунів навпаки - звук повинен бути дзвінким).
- Чим стигліша диня, тим більше в ній накопичується ароматичних речовин. Дозріла диня буквально пахне. Запах, який вона виділяє, - суміш запахів ананаса, ванілі, груші.
- Ні в якому разі не купуйте дині, які продають уздовж трас, або ті, що лежать на землі, - у них тонка і ніжна шкірка, яка швидко вбирає токсини, важкі метали та інші шкідливі речовини.
Диня в косметології
Диня широко застосовується для косметичних процедур - масок і обгортань, покращує структуру волосся і додає їм блиск і сяйво, лікує вугрові висипання та інші запалення на шкірі.
Читайте такожФініки: користь та шкода для організму (відео)
Диня і схуднення
Диня включена в динну монодієту і в різні розвантажувальні дні, а також її активно використовують у фруктово-ягідної дієті. Зручність дині укладено в тому, що, завдяки наявності великої кількості клітковини вона дає відчуття швидкого насичення, яке довго не проходить. При всіх позитивних властивостях дині використовувати її в якості основного інгредієнта в період дієти потрібно не довше трьох днів.
Диня в кулінарії
Диню їдять в сирому, в'яленому і сушеному вигляді, варять з неї джеми, варення і мармелад. Самі традиційні поєднання - диня і прошутто, диня і портвейн. Диню не слід охолоджувати, її подають кімнатної температури, очистивши від насіння і шкірки і нарізавши невеликими скибочками. Диня входить до складу деяких коктейлів, як з алкоголем, так і безалкогольних.
Диня: рецепти
З динею можна приготувати як і апетитні десерти, так і вживати її з м’ясом в холодних закусках, додавати в салати і навіть просто їсти з сіллю.
Диня з прошутто
Складові:
- 100 г прошутто, тонко нарізані 9 скибочок
- ½ канталупи або іншої солодкої дині, нарізаної на шматочки
Приготування:
Очистити диню, розрізати навпіл уздовж, видалити насіння і нарізати скибочками. Розкладіть скибочки прошутто (попередньо наріжте їх на тонкі шматочки) і дині на таці або безпосередньо на окремих тарілках. Інший варіант — обернути шматочки дині в смужки прошутто або хамона. Якщо диня недостатньо солодка, змастіть її злегка рідким медом.
Гаспачо з динею
Складові:
- 450 г дині
- 1 томат, крупно нарізаний
- 1 тепличний огірок, очищений, нарізаний крупно
- 1 халапеньйо, насіння видалити, нарізати перець скибочками
- 2 столові ложки оливкової олії
- 2 столові ложки хересу або червоного винного оцту
- Сіль, перець
Для заправки:
- ¼ склянки мигдалю
- 30 грам фети
- ¼ склянки сметани
- 3 столові ложки незбираного молока
- Оливкова олія (для сервірування)
- Морська сіль
- Мелений чорний перець
Приготування:
Суміш з дині, помідорів, огірків, халапеньйо, масла і оцту змішайте в блендері до однорідної маси. Перекладіть гаспачо у велику миску, приправте сіллю і перцем. Накрийте кришкою і остудіть.
Розігрійте духовку до 350 ° C. Підсмажте мигдаль на розігрітому деку до золотисто-коричневого кольору. Дрібно наріжте. Розітріть фету в сметані в маленькій мисці до утворення однорідної маси, потім змішайте з молоком.
Покладіть в миски шматочки дині і огірка, залийте гаспачо. Зверху покладіть заправку, посипте мигдалем, збризніть маслом, приправте морською сіллю і перцем.
Смузі з дині
Якщо ти шукаєш хороший, поживний і при цьому легкий варіант для сніданку - ти його знайшла! Цей смузі запустить твій організм, прочистить його від токсинів і підзарядить енергією.
Просто змішай в блендері 1 чашку дині, нарізаної кубиками, половину склянки простого жирного йогурту або молока, 1 столову ложку меду, 1/4 чайної ложки меленого кардамону і кубики льоду.