У НАН прогнозують зниження смертності в Україні після закінчення пандемії коронавірусу

оновлено

За два тижні смертність від COVID-19 в Україні зменшилася майже вдвічі.

 В Україні спостерігається позитивна динаміка щодо епідемічної ситуації в усіх регіонах, зниження захворюваності на коронавірусну інфекцію триватиме.

Про це йдеться у прогнозі розвитку епідемії COVID-19 в Україні в період 9–22 червня від Національної академії наук України.

«Продовжується позитивна динаміка в усіх регіонах України. 7 червня 2021 року було зафіксовано найменше число нових виявлень (535) з торішнього червня, тоді як середні показники нових виявлень відповідають середині торішнього серпня», - констатують вчені.

Зазначається, що за два тижні смертність від COVID-19 зменшилася майже вдвічі. Водночас, в офіційній статистиці нових виявлень зростає частка оприлюднення давніх випадків, що суттєво збільшує похибку при прогнозуванні.

Читайте такожCOVID - 19 в Україні: за добу виявили ще 1,3 тисячі нових інфікованих, серед лідерів знову Київ

У НАН зауважують, що останнім часом кількість нових позитивних ПЛР-тестів змальовує епідемічну динаміку адекватніше, ніж офіційна кількість нових виявлень.

«Аналіз затримок оприлюднення даних показав, що кількість нових виявлень у статистиці збільшується через оприлюднення великої кількості давніх випадків і не відповідає реальному епідемічному процесу», - повідомляють науковці.

Також у НАН наголошують, що середня кількість нових виявлень в Україні зменшилася до 1718 осіб на день (зменшення вдвічі за два тижні), середня кількість летальних випадків дорівнює 91 смерті на день у середньому за останній тиждень.

Згідно з прогнозними обчисленнями, середня кількість нових випадків дорівнюватиме 1465 протягом тижня 9–15 червня та 1013 – протягом тижня 16–22 червня 2021 року.

«Оперативні дані Міністерства юстиції України щодо загальної смертності у травні 2021 року вказують на швидке зменшення надлишкової смертності, динаміка якого незначно випереджає динаміку летальних випадків при COVID-19», - додали в НАН.

Нагадаємо, що в Україні стабілізувалася ситуація з коронавірусом. Сьогодні епідемічна ситуація у всіх регіонах відповідає "зеленому" рівню епідемічної небезпеки.

Коронавірус в Україні: що відомо