"У реанімації - 25-річні": головлікар однієї з київських лікарень розповіла, що COVID-19 став дуже агресивним стосовно молоді (відео)

Лікар зазначає, що найстрашніше зараз - вік інфікування коронавірусом помолодшав, хвороба протікає більш агресивно, діти вже потрапляють до лікарні.

Кожен раз коронавірус мутує. У порівнянні з попередніми хвилями пандемії зараз масово йде дихальна недостатність і вона розвивається набагато швидше.

Про це в інтерв'ю Obozrevatel розповіла головний лікар 4-ї міської клінічної лікарні Тетяна Мостепан.

"Наприклад, коли у нас була перша хвиля і ми тільки знайомилися з коронавірусом, так перший, другий, третій місяць дійсно були складні випадки. Але ми приймали H1N1 грип свого часу, там були складніші геморагічні пневмонії, ми бачили складних пацієнтів. Тоді було просто багато киснезалежних пацієнтів і звичайно реанімація. У другу хвилю теж спостерігалися майже всі киснезалежні, багато важких реанімаційних. Але тоді госпіталізували пацієнта, якщо він наполягав. Якщо ж зараз дивитися по протоколах, все жорстко – якщо сатурація понад 92, то людина не повинна госпіталізуватися. Це середній ступінь тяжкості, яка лікується вдома. На сьогодні ми бачимо, що просто масово йде дихальна недостатність і вона розвивається набагато швидше. Якщо раніше це був 10-11 день, зараз це на 7-8 день", - зазначила лікар.

Читайте такожБлизько мільйона українців вірять у мутації через вакцину від COVID-19-дослідження

За словами медика, зараз коронавірус досить агресивно і стрімко вражає молодь.

"Ми бачимо молодих людей. Йде дуже швидка, агресивна, миттєва зміна станів, швидка декомпенсація всіх хронічних захворювань, які є у людини. І я навіть сказала б, що не встигає лабораторна діагностика до клінічної картини. Або навпаки - буває, приїжджає пацієнт і ще більш-менш дихає, сатурація трохи низька, він весь збуджений, начебто і активний. Проводиться обстеження легенів - а там 80% ураження. Тобто ми розуміємо, що день-два - і він завалиться. Більшість пацієнтів також скаржиться, що відчувають себе нормально, а потім в один момент їм стає погано і вони починають задихатися. І в цей момент, на жаль, вже йдуть значні зміни в легенях і так далі. І ми вже говоримо про запізнілу госпіталізацію. Але найстрашніше - вік помолодшав, хвороба протікає більш агресивно, діти вже потрапляють до лікарні", - каже лікар.

Як зазначила Мостепан, якщо, наприклад, минулої хвилі українці 40, 35, 33 років – це були дуже рідкісні пацієнти, то зараз бачимо, що з кожним тижнем кількість молодих людей поступово збільшується.

"Вікова група переважає. Але ми говоримо, що якщо, наприклад, минулої хвилі у нас 40, 35, 33 роки – це були дуже рідкісні пацієнти, то зараз бачимо, що з кожним тижнем кількість молодих людей поступово збільшується. Переважно, звичайно, це група ризику і літні люди. Але і відсоток молодих людей збільшується, а також смертність. Ви статистику бачите? Так. Таких цифр, мені здається, у нас ще ніколи не було. Якщо говорити відверто, це вже національна безпека...", - попереджає лікар.

Нагадаємо, в Україні з початку пандемії кількість смертей від ускладнень COVID-19 перевищила 80 тисяч осіб: за останню добу - 725 померлих.

Коронавірус в Україні: що відомо