У підлітка була важка серцево-судинна недостатність / фото УНІАН

До Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру госпіталізували 16-річного мешканця Золочівського району з важким рідкісним ускладненням, яке виникло внаслідок перенесеного  коронавірусу.

На момент госпіталізації підліток був у вкрай важкому стані, без свідомості, з критично низьким тиском і високим пульсом. Після обстеження пацієнту поставили діагноз – мультисистемний запальний синдром, поліорганна недостатність. 

Мультисистемний запальний синдром, як пояснили лікарі, розвивається внаслідок перенесеного коронавірусу і уражає багато органів і систем. Це захворювання у світі почали виявляти після коронавірусу і воно отримало назву – педіатричний мультисистемний запальний синдром, який асоційований із COVID-19, або Kawa-COVID-19. Воно має ознаки синдрому токсичного шоку, атипової хвороби Кавасакі.

Відео дня

Читайте також"Червону" зону карантину на Львівщині можуть ввести вже найближчими днями

"У підлітка була важка серцево-судинна недостатність, шок, він поступив до лікарні з пульсом 190, тиском 60 на 20 та фракцією викиду 30%. І це при застосуванні препаратів, які потужно стимулюють роботу серця і судин. У нього були важкі печінкова, ниркова недостатність, які вимагали проведення низькопотокових діалізних процедур, важка дихальна недостатність – респіраторний дистрес синдром, тому пацієнт знаходився на апараті штучного дихання", – повідомив ZAXID.NET завідувач відділення інтенсивної терапії і реанімації Центру Роман Собко.

Окрім того, у пацієнта, за словами лікаря, були проблеми із згортальною функцією крові, критично низький рівень тромбоцитів, що могло спровокувати важку кровотечу. Хлопець був без свідомості, у мозковій комі. І тривалий час мав температуру 39-40 градусів.

"Шанси на одужання при такому важкому ураженні такої великої кількості органів і систем були мізерні. Таких важких пацієнтів з мультисистемним запальним синдромом за весь час пандемії в лікарні не було", – зазначив Собко.

Відомо, що близько місяця тому хлопець захворів на коронавірус, але переніс його у легкій формі. Важке ускладнення внаслідок перенесеної хвороби виникло лише згодом.

Хлопець 12 днів провів у реанімації і 11 днів лікарі не давали жодних прогнозів.

"Стан важкий. Прогнозувати щось у цьому випадку важко, бо ніхто не може сказати, що буде з підлітком далі, як його організм відреагує на лікування", – казали лікарі.

І лише на 12 день, 26 жовтня, нарешті повідомили: пацієнту краще. Через кілька днів його з реанімації переведуть у відділення для подальшого лікування.

"За весь час пандемії у нашому відділенні з діагнозом: мультисистемний запальний синдром було понад 10 дітей різного віку, але такого важкого випадку, як підліток із Золочівського району, ще не було. І я дуже радий, що завдяки можливостям відділення інтенсивної терапії та командній роботі лікарів нашого Центру вдалося дитину врятувати", – підкреслив лікар.

Записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

інфографіка УНІАН

Вас також можуть зацікавити новини