Вчені б'ють на сполох через ймовірну небезпеку УФ-лампи для сушіння нігтів / фото ua.depositphotos.com

Небезпека манікюру, якщо ви покриваєте нігті гель-лаком, криється в ультрафіолетових лампах. Адже від випромінення ними ультрафіолету може розвиватися рак. Такий допис розмістив у своєму Facebook український генетик Олександр Коляда, у ньому він посилається на дослідження Nature Communications.

"У чому суть. Ці сушарки, які допомагають полімеризуватися лаку на нігтях, випромінюють ультрафіолет А. Той самий, який робить шкідливими солярії та взагалі довге перебування на сонці. Чим він шкідливий? Як ультрафіолет від сонця, так і від девайсів, він, якщо потрапляє в клітини, то надлишок своєї енергії пускає на молекули, роблячи їх хімічно активними... Перезбуджені молекули в клітинах починають шукати, з ким взаємодіяти... І часто дотягуються до ДНК", - написав генетик.

Й от молекули нашої ДНК починають змінюватися, і це може призвести до раку, пояснює та підтверджує цю інформацію хімік Гліб Репіч в ефірі 1+1.

Відео дня

Лікар-дерматолог-онколог Світлана Дячук каже, що на сьогодні понад половина випадків раку шкіри безпосередньо пов'язані з дією ультрафіолету. Але без паніки. Любов до гель-лаку не означає, що ви однозначно у зоні ризику.  

"У цій статті досліджувалася дія ультрафіолету на "голі" клітини. Тобто там в експериментальному варіанті взяли клітини й опромінили, дійсно велика кількість загинула. Але у нас є верхній шар шкіри, він має захисну функцію", - пояснює Дячук.

А за один сеанс манікюру, якщо ми сушимо нігті у сушарці, отримуємо не більше за денну норму ультрафіолету. Це ніби провести день на пляжі. Та й сам генетик у кінці свого допису стверджує, що потрібно ще провести низку досліджень, перш ніж однозначно стане зрозуміло, як часто треба опромінювати нігті, щоб отримати рак.

"Насправді немає ще даних, що це призводить до раку шкіри чи піднігтьової меланоми", - каже Дячук.

Щоб уникнути шкідливого впливу ультрафіолету на шкіру рук під час манікюру, лікар радить наносити сонцезахисний крем перед процедурою або одягати гумові рукавички, обрізавши їх лише для нігтів.

Модний манікюр 2023

Раніше стилісти розповіли про те, яка мода у 2023 році буде на манікюр. Експерти кажуть, що тренди цього року - це натуральність, простота, мінімалізм.

Тепер дедалі популярнішим стає однотонне покриття, наближене до натуральних відтінків. Цього року експерти радять радикально відмовитися від будь-яких наклейок, візерунків, штампів тощо. 

Вас також можуть зацікавити новини: