
Гриби мають низку корисних властивостей: від боротьби із запаленням до підтримки здоров'я кишківника, забезпечуючи організм вітамінами та мінералами.
Докторка медицини, неврологиня й експертка в галузі здоров'я мозку Гайді Моавад описала в статті для Verywellhealth всі головні переваги від вживання грибів.
1. Бореться із запаленням
Гриби мають протизапальну дію, що може знизити ризик і тяжкість запальних захворювань.
Гриби містять кілька різних біоактивних метаболітів - речовин, що виробляються в процесі травлення. Саме вони відповідають за протизапальну дію грибів.
2. Містить антиоксиданти
Гриби є джерелом природних антиоксидантів. Зокрема, різні компоненти та побічні продукти грибів чинять антиоксидантну дію на організм.
3. Сприяє зниженню рівня холестерину
Вживання в їжу грибів сприяє зниженню рівня холестерину та ліпідів (жирів).
Хімічні компоненти різних видів грибів можуть зв'язуватися з жиром і холестерином, виводячи їх з організму, а грибні ферменти можуть знижувати рівень холестерину в крові, розщеплюючи шкідливі жири.
4. Сприяє здоров'ю кишківника
Гриби містять клітковину і бета-глюкани, корисні для здоров'я кишківника. Ці компоненти сприяють травленню і можуть також запобігати закрепам.
5. Контролює артеріальний тиск
Гриби вважаються дієтичним антигіпертензивним засобом, оскільки вони багаті на сполуки, що знижують артеріальний тиск: ергостеролом, поліфенолами, терпенами, терпеноїдами, полісахаридами та білками.
6. Мають противірусні та антибактеріальні властивості
Дослідження засвідчили, що гриби можуть зміцнювати імунну систему і виявляти антимікробні властивості, які допомагають захищати від різних інфекційних захворювань. Деякі з цих антимікробних ефектів можуть бути зумовлені поживними речовинами, що містяться в грибах. Також передбачається, що гриби містять хімічні речовини, здатні пригнічувати ріст мікроорганізмів.
7. Безпечні для діабетиків
У грибах дуже низький вміст глюкози та інших цукрів. Це корисна та ситна їжа, яка не спричиняє швидкого підвищення рівня цукру в крові.
Крім того, дослідження показують, що гриби можуть знижувати рівень глюкози в крові та збільшувати вироблення інсуліну в деяких людей.
Інші новини про користь грибів
Гриби містять усі необхідні організму незамінні амінокислоти, вони є чудовим вибором як альтернатива м'ясу або як спосіб додати більше білка в раціон.
До того ж гриби є економічним продуктом.