Йодид калію як приймати / фото ua.depositphotos.com

Потенційна аварія на Запорізькій АЕС викликає панічні настрої в Україні. Українці розкупили весь калій йодид в аптеках і сперечаються між собою, чи потрібно пити йод при радіації. Багатьох людей заплутують суперечливі рекомендації лікарів і енергетиків. Ми розібралися, як пити йод при радіації, і кому категорично не можна пити препарат.

Відео дня

Чи потрібно приймати йод у разі аварії на Запорізькій АЕС

Енергетики повідомляють, що у разі аварії на ЗАЕС приймати йод не потрібно ні в якому вигляді. Всі реактори станції зупинені з вересня і не виробляють радіоактивний йод. Тому в разі теракту вибросу радіоактивного йоду не буде, і захищати організм від нього не доведеться.

При цьому українські лікарі публікують різні рекомендації для населення про те, як приймати йодид калію при аварії і в яких дозах. Це заплутує українців: чи потрібно все-таки пити калію йодид при радіації, чи ні?

Багато експертів дають українцям таку рекомендацію: купити калію йодид для власного спокою і на випадок несподіваних ситуацій, і зберігати в домашній аптечці, але не пити без офіційного повідомлення органів влади. Також строго заборонено приймати препарат для профілактики.

Терапевт, ендокринолог Марина Крапівнер в коментарі УНІАН зазначила, що йодид калію захистить тільки від радіоактивного йоду і тільки щитовидну залозу.

"Ніякі інші тканини і ні від яких інших радіоактивних частинок калію йодид не допоможе", - сказала вона.

Коли потрібно пити йод при радіації

Доктор Крапівнер розповіла, що приймати йодид калію варто у перші півгодини після аварії і тільки за вказівкою органів влади. Тільки тоді користь від прийняття ліків перевищить шкоду. Йдеться про прийом однієї таблетки йодиду калію.

Якщо ж стався теракт на Запорізькій АЕС, але від офіційних осіб не було попередження про прийом йодиду калію, то пити таблетки не потрібно. Пам'ятайте, що сам по собі цей препарат дуже небезпечний для здоров'я і може викликати важкі побічні ефекти аж до летального результату.

Кому не можна пити йодид калію

Калій йодид не можна пити людям після сорока років, нагадує Марина Крапівнер: "Після 40 років вважається, що люди виконали свою репродуктивну функцію... після 40 років ми вже не захищаємо щитовидну залозу від радіації". У такому віці прийом калій йодиду не принесе ніякої користі.

Також лікар-ендокринолог попереджає, що приймати йодид калію не можна людям з гіпертеріозом і з алергією на йод.

Ще одна категорія людей, якій препарат точно не знадобиться - люди з видаленою щитовидною залозою. Вони взагалі не здатні засвоювати радіоактивний йод без залози, тому і захищати організм від нього їм не потрібно.

Чому не можна пити рідкий йод

Марина Крапівнер попереджає, що рідкий йод не замінює йодид калію: "Це різні форми препарату. Звичайний йод, яким ми мажемо рани, не призначений для внутрішнього використання". Приймати йод всередину вкрай небезпечно для здоров'я!

Не є альтернативою калію йодиду також йодомарин і розчин "Люголь". Вони не захистять щитовидну залозу від радіації, зате можуть нашкодити самопочуттю.

Вас також можуть зацікавити новини: