Чим корисна обліпиха / фото depositphotos.com

У вересні в українських садах дозріває обліпиха - красива ягода, яка славиться своїми корисними властивостями. Це прекрасне джерело антиоксидантів, мінералів і вітамінів, потужна підтримка для організму і нормалізатор підвищеного тиску.

Раніше ми розповідали, в чому користь і шкода сливи - ще одного сезонного фрукта.

Чим корисна обліпиха

Ягоди обліпихи містять практично всі відомі вітаміни - A, B, C, H, E, PP, K. Також в них багато аскорбінової кислоти, тому такий чай дуже корисний при застуді. Кашку з ягід обліпихи їдять при болю в горлі і ранах в роті, а також мажуть на рани на шкірі.

Відео дня

Рибофлавін і тіамін в складі обліпихи уповільнюють процеси старіння шкіри і організму. Також ці мікроелементи знижують рівень стресу, знімають нервову напругу і допомагають заснути, тому обліпиховий чай добре пити на ніч.

Обліпиха користь і шкода / фото ua.depositphotos.com

Користь обліпихи для жінок очевидна: вона покращує вироблення жіночих гормонів, знижує ризик виникнення ендометріозу і поліпів в матці. Дуже корисна обліпиха при вагітності і в період менопаузи, оскільки задовольняє потребу жінки у вітамінах.

Обліпиха дуже корисна для серця: дубильні речовини в її складі зупиняють кровотечу, а вітамін K покращує згортання крові. Антиоксиданти в її складі роблять судини більш міцними і гнучкими. Гіпертонікам цю ягоду рекомендується їсти регулярно, оскільки вона знижує тиск у довгостроковій перспективі.

Обліпиха: шкода і протипоказання

Користь обліпихи дуже велика, і протипоказань у ягоди небагато. Її не можна їсти при таких хворобах, як панкреатит, холецистит, гепатит і сечокам'яна хвороба. Також від ягоди варто відмовитися людям, схильним до діареї. Здоровим же людям ягода не зашкодить, а лише принесе користь.

Вас також можуть зацікавити новини: