Лідер фармацевтичного ринку України*, компанія "Фармак", почала продаж лікарського засобу власного виробництва у Малайзію. Це 7-ма країна Азійсько-Тихоокеанського регіону та 58-ма у світі, куди українська компанія експортує ліки.

Спрей для лікування подразнень і запалень ротоглотки від "Фармак" з’явився у малазійських аптеках цього травня. Серед країн Південно-Східної Азії компанія також постачає ліки до Філіппін, В’єтнаму, Таїланду, Сінгапуру, Індонезії та Гонконгу.

До початку повномасштабної війни Азія займала до 40% від структури експорту України, але ліків українського виробництва у Південно-Східному регіоні, майже, не було. У 2021 році "Фармак" першим з національних фармвиробників відкрив тут представництво, що базується у В’єтнамі.

Відео дня

"Вже зараз ми бачимо, як здійснюються прогнози економічних експертів, які останні роки стверджують, що ринок Азії буде активно зростати. В свою чергу, ми плануємо нарощувати експансію регіону, і сьогодні до числа країн експорту Південно-Східної Азії додалася Малайзія. Це розвинена і перспективна країна, де точно мають бути представлені ліки українського виробництва", - зазначає виконавчий директор компанії "Фармак" Володимир Костюк.

В свою чергу, на в’єтнамському ринку, який став центром діяльності підприємства у азійському регіоні, продається біля 20 лікарських засобів компанії, що представлені як на полицях аптечних мереж, так і закуповуються медичними установами. Серед них значну частку займає група препаратів для лікування серцево-судинних та респіраторних захворювань.

Наразі "Фармак" реалізує стратегію трансформації у міжнародну компанію та у 2024 році готується відкрити власне виробництво з R&D-центром (прим. дослідження і розробка) у Іспанії. Сьогодні лікарські засоби українського виробника активно продаються в країнах Європи, в тому числі ЄС, Центральної та Південної Америки,  Близького Сходу, Азії.

*лідер фармацевтичного ринку України за обсягами продажу лікарських засобів у грошовому вираженні (за даними Proxima Research станом на травень 2023 року).