Як приготувати оселедець смачно / фото ua.depositphotos.com

Козацька риба оселедець - це королева всіх риб в Україні. Українці дуже люблять і поважають цю рибу, без солоного оселедця і салату "шуба" не обходиться жодне свято. УНІАН розповість, чим корисний оселедець, кому він може нашкодити, і як його можна смачно приготувати.

Користь оселедця для здоров'я

Оселедець - досить жирна риба, але також багата білком, насиченими кислотами, вітамінами групи B, а також залізом, фтором, калієм і фосфором. Оселедець багатий вітаміном D, який корисний для кісток і нирок.

Жирні кислоти в складі оселедця незамінні в профілактиці хвороб мозку, серця і судин. Вони активізують розумовий процес і покращують роботу мозку, тому оселедець корисно їсти перед навчанням. Омега-3 жири дуже корисні для вагітних жінок.

Відео дня

Оселедець багатий корисним риб'ячим жиром, який знижує рівень холестерину в крові. Також оселедцевий жир знижує ризик виникнення діабету другого типу. Антиоксиданти в складі оселедця корисні для імунітету.

Шкода оселедця

Варена або запечена риба навряд чи принесе шкоду, а ось солоним оселедцем зловживати не варто. Сіль може викликати набряки і затримувати рідину, через що підвищується тиск, підвищується навантаження на серце. Солоний оселедець не рекомендується їсти людям з гіпертонією і хворобами нирок. 

Оселедець не можна їсти годуючим жінкам, оскільки вона є сильним алергеном і може нашкодити дитині. Крім того, солона риба може впливати на смак грудного молока.

Як смачно приготувати оселедець

Запекти

Запечений в духовці оселедець дуже ніжний на смак і менш калорійний. Перед запіканням рибу потрошать і солять, а також змащують зверху і зсередини спеціями. Рибу викладають зверху на нарізані овочі або часточки лимона. Запікають у фользі 40 хвилин при 180º.

Посмажити

Свіжу оселедець рекомендуємо посмажити - це дуже ніжний делікатес. Смажиться оселедець дуже швидко. Якщо хочете приготувати його з овочами, то додавайте в сковороду рибу наприкінці, коли овочі майже готові. Перед смаженням шматочки оселедця можна вмочити в яєчному клярі.

Здрібнити

З оселедця можна приготувати смачний форшмак - закуску з подрібненої риби, яку мажуть на хліб. Оселедцевий форшмак - дуже популярна страва в Одесі, ситна і з легкою кислинкою. Для приготування закуски вам знадобляться:

  • філе солоного оселедця - 100 г;
  • кисле яблуко - 50 г;
  • молоко - 40 г;
  • цибуля - 20 г;
  • білий хліб - 20 г;
  • яйця - 2 шт.;
  • зелена цибуля - 3 пера.

Яйця відваріть круто і відокремте білок. Жовток вам не потрібен. З хліба виберіть м'якоть і замочіть в молоці. З оселедцевого філе виберіть всі кісточки. Всі інгредієнти пропустіть через м'ясорубку 2-3 рази, поки форшмак не стане однорідним. Посоліть і поперчіть за смаком.

Вас також можуть зацікавити новини: