Що робити при опіку-поради / depositphotos.com

Лікарі кажуть, що опіки - одна з найбільш поширених травм шкірних покривів. Термічні опіки вважаються найскладнішими в лікуванні, так як руйнують складні білки. УНІАН з'ясував, як заспокоїти шкіру після опіку і як себе вести до приїзду швидкої.

Види опіків - ступені тяжкості травми

Термічний опік - це вид травми, яку людина отримує, якщо її шкіра піддається тривалому впливу високих температур (масла, смоли, окропу, жиру або полум'я).

Існує 4 види опіків за ступенем тяжкості:

Відео дня
  • I - уражається верхній шар шкіри, частина тіла червоніє і болить, з'являється невеликий набряк. Потрібно 2-4 дні, щоб вилікувати травму, слідів від неї не залишається.
  • II - з'являються пухирі і виділення, шкіра болить. Процес регенерації тканин триває близько двох тижнів до повного відновлення.
  • III - травмована ділянка стає чорного або коричневого коліру, можуть утворюватися бульбашки. Як правило, больова чутливість при третьому ступені опіку знижена.
  • IV - шкіра обвуглюється, кістки, сполучна тканина і шкіра згорають, людина, як правило, отримує травми, несумісні з життям.

В особливо важких випадках лікарі діагностують опікову хворобу - стан, яким організм відповідає на отриману травму. Розвивається в трьох випадках:

  • площа ураження - понад 30%;
  • наявність глибоких опіків (III-IV ступеня) - більше 10% тіла у дорослих і 5% у дітей.

У людей, організм яких ослаблений, або є будь-які супутні захворювання, опікова хвороба може наступити при глибоких опіках 3% поверхні тіла.

Перша допомога при термічних опіках

Як зняти біль від опіку в домашніх умовах / depositphotos.com

Основне, що ви повинні зробити - прибрати джерело травми і полегшити стан людини. Уражену частину тіла підставте під струмінь холодної води і тримайте 10-15 хвилин. Далі дотримуйтесь інструкції:

  • Опіки I ступеня потрібно змастити спиртом або одеколоном, потім "Пантенолом" або подібної маззю кілька разів на день.
  • Опіки II ступеня обробляти спиртом не можна - посиліте біль. Пухирі ні в якому разі не проколюйте. Накладіть стерильну пов'язку з бинта (вату не використовуйте).

Такі заходи при опіках I і II ступеня дозволять вам, як можна швидше, зняти біль і захистити уражену ділянку від інфекцій. Пам'ятайте про те, що опік не можна змащувати маслом або іншими жирними речовинами - так ураження тканин проникне вглиб і вшир.

Що робити при термічних опіках полум'ям

Якщо ви бачите, що людина оповита вогнем, а речі її горять, зупиніть її, зніміть одяг або погасіть полум'я, обливаючи людину водою. У разі, якщо води немає, можна ненадовго накинути щільну ковдру - пам'ятайте, що чим довше палаючий і тліючий одяг на людині, тим вище ризик опіку і його ступінь.

Після того, як весь одяг знятий, оцініть площу уражених ділянок. При великих ураженнях укутайте людину в простирадло або скатертину і дайте їй 2 таблетки анальгіну. Якщо ви помітили, що шматочки одягу прилипли до тіла - не зривайте їх самостійно і викликайте медичну бригаду.

Як себе вести до приїзду швидкої:

  • виведіть людину з приміщення, де можуть бути дим і тліючі матеріали;
  • якщо опіки великі і важкі, не занурюйте тіло в холодну воду;
  • при відсутності дихання або пульсу зробіть легеневу реанімацію;
  • розташуйте обпалені частини тіла вище рівня серця.

У будь-якому випадку, незалежно від ступеня опіку, накладіть на травмоване місце вологу пов'язку - це може бути рушник або шматок бавовняної тканини.

Вас також можуть зацікавити новини: