Поради в спеку / фото ua.depositphotos.com

В Україну прийшла аномальна спека. Це складний період для всіх, у кого погіршується самопочуття за високої температури повітря. УНІАН підкаже, як легше перенести спеку вдома чи під час прогулянки.

Як захиститися від спеки вдома

Кращим порятунком від спеки у квартирі є кондиціонер. Якщо немає можливості придбати цей корисний пристрій, можна охолодити кімнату іншими способами.

  • Наберіть в пляшку крижану воду і поставте перед включеним вентилятором. Таким чином холодне повітря пошириться по квартирі.
  • Намочіть в холодній воді простирадло і повісьте десь в кімнаті, наприклад, на дверцятах шафи. Залиште простирадло до повного висихання. Це знизить температуру приміщення на кілька градусів.
  • Змочіть водою обличчя, шию, коліна, лікті - тоді в приміщенні вам буде не так жарко. Зручно обприскувати себе з пульверизатора. Також такий метод корисний для гіпертоніків.
  • Приготуйте холодний чай. Для смаку можна додати м'яту, лимон або імбир. Такий цілющий напій задовольнить потребу в рідині і допоможе легше перенести спеку. А ось холодну воду краще не пити - вона погано втамовує спрагу.
  • Не приймайте дуже холодний душ у спеку. Різкий контраст температури води і повітря - це дуже серйозне навантаження для серця і судин. Нехай вода буде лише ледь теплою.
  • Завісьте вікно темними шторами, щоб кімната менше прогрівалася сонячними променями.

Як захиститися від спеки на вулиці

Всім відомі прості правила поведінки в жарку погоду: носити головний убір і сонцезахисні окуляри, захищати шкіру кремом, вдягати світлий одяг з натуральних тканин. Дамо ще кілька небанальних порад.

Відео дня
  • Відмовтеся від алкоголю в спеку. Спиртне спотворює ваші відчуття, і ви можете непомітно перегрітися або зневоднитися. 
  • Зробіть "японський шарф" - популярний в Японії метод порятунку від спеки, коли на шию пов'язують мокрий шарф або шийну хустку. Носіть його, поки він не висохне, потім знову намочіть. Такий спосіб дуже допомагає в спеку.
  • Не носіть відкритий одяг. Короткі шорти і майки не дуже корисні в спеку, особливо якщо вони виготовлені з синтетичної тканини. Щоб уникнути перегріву, під прямими променями має бути мінімум площі тіла. Краще надати перевагу вільним сорочкам з натуральної тканини. А ось взуття навпаки краще носити відкрите.

УНІАН зібрав для вас кілька додаткових практичних порад щодо того, як легше пережити спеку.

Що можна і не можна робити в спеку / Інфографіка УНІАН

Вас також можуть зацікавити новини: