Британські лікарі назвали топ-5 неочевидних ознак раку шкіри: перевірте негайно

Як і всі проблеми зі здоров'ям, профілактика раку шкіри більш сприятлива, ніж лікування, зазначають медики.

Влітку варто бути більш уважним, перебуваючи довгий час на сонці. Адже сонячні промені можуть бути не тільки корисні для нас в якості джерела вітаміну D, але і завдати серйозних наслідків для нашого здоров'я.

Зокрема, як зазначив британський трихолог Сем Сінкір, засновник і керівник клініки лікування та догляду за шкірою і волоссям Este Medical Group, використання достатньої кількості сонцезахисного крему, що блокує шкідливі промені, має стати важливою частиною нашого повсякденного життя цілий рік, пише Express.

"Ми повинні робити все можливе, щоб в першу чергу уникнути раку шкіри. Використання достатньої кількості сонцезахисного крему, що блокує шкідливі промені UVA і UVB, має стати важливою частиною нашого повсякденного життя цілий рік, а не тільки в сонячну погоду", - зазначає медик.

За його словами, раннє виявлення раку шкіри може значно підвищити шанси на його ефективне лікування. Тому дуже важливо знати неочевидні симптоми, на які слід звертати увагу в першу чергу.

Ранні ознаки раку шкіри

  • Зміни зовнішнього вигляду і текстури родимок

У багатьох з нас є родимки. Вони, як правило, нешкідливі, але можуть бути і місцем для розвитку меланоми. Важливо регулярно перевіряти свою шкіру на предмет будь-яких змін. Медики радять використовувати метод АМКДЗ - асиметрія, межа, колір, діаметр і зміни. 

Якщо помітите будь-які зміни в цих характеристиках, терміново зверніться за порадою до свого терапевта.

  • Зміни нігтів на ногах і руках

Рак шкіри може розвинутися на будь-якій ділянці тіла. Тому так само важливо стежити і за нігтями на руках і ногах. Меланоми можуть проявлятися у вигляді темних плям або смуг під нігтями, а шкіра навколо нігтя також може стати темніше. Невелика шишка або вузлик під нігтем чи розщеплення нігтя теж можуть бути насторожуючими факторами.

  • Постійний свербіж

Якщо свербіж не проходить в одній певній області, це може бути ознакою раку шкіри, особливо якщо присутні інші ознаки: висип, почервоніння і тп. Ці симптоми легко можна вважати укусом комахи, але важливо уважно стежити за ними.

  • Порушення зору

Зазвичай меланоми з'являються на шкірі, але вони також можуть розвиватися в очах і викликати зміни в зорі. Очну меланому може бути важко помітити поки вона не стане дійсно запущеною. Варто звернути увагу на погіршення зору, знебарвлені плями і збільшення кількості мушок - нечітких ліній, які можуть виникати в полі зору.

  • Лускаті плями

Стійкі лускаті плями іноді можуть бути симптомом раку шкіри. Якщо регулярне зволоження не розв'язує проблему, потрібно звернутися за допомогою до лікаря.

Вас також можуть зацікавити новини: