
Звичайний зелений чай і матча схожі, але не ідентичні за смаком, способом приготування, антиоксидантною активністю.
Зелений чай неферментований і не окислений. Оскільки зелений чай не окислюється, він зберігає свій зелений відтінок - звідси і назва. І оскільки він не ферментується, він також має тенденцію бути гіршим на смак, ніж інші чаї, пише Realsimple.
Зелений чай зазвичай містить більше антиоксидантів, ніж інші види чаю, що може бути пов'язано з відсутністю окислення, припускають дослідники.
"Антиоксиданти в зеленому чаї підтримують здоров'я мозку і серця, тоді як його поліфеноли підтримують здоров'я кишківника", - сказала дієтологиня Меггі Мун.
Однак зелений чай не є значним джерелом калорій і макроелементів. Згідно з даними Міністерства сільського господарства США, у чашці зеленого чаю міститься менш ніж 3 калорії, 29,4 міліграма (мг) кофеїну і невелика кількість мінералів, таких як марганець.
Що таке матча?
Матча - це різновид зеленого чаю, але, за словами Мун, "його вирощують і обробляють особливим чином, що відрізняє його від звичайного зеленого чаю".
"Рослини затінюють від сонця перед збором, щоб посилити колір і зменшити гіркоту, потім чайне листя відокремлюють від стебел, пропарюють і подрібнюють на дрібний порошок", - пояснила Мун. Цей трудомісткий процес означає, що матча, як правило, дорожчий за зелений чай.
У той час як зелений чай виготовляється шляхом замочування сушеного листя в гарячій воді, матча виготовляється шляхом збивання порошку в гарячій воді. Таким чином, коли ви п'єте матчу, ви насправді споживаєте дрібно подрібнене чайне листя, а не настій з нього. Через це у матчі інтенсивніший смак, ніж у зеленого чаю. "Матча також забезпечує вищу концентрацію корисних сполук, таких як багаті антиоксидантами поліфеноли, порівняно із зеленим чаєм", - сказала Мун, пославшись на дослідження.
Харчова цінність матча може варіюватися, але дослідження, проведене 2024 року, показало, що кожні 100 грамів порошку матча містять близько 56 грамів клітковини, 17 грамів білка і 7 грамів жиру. Типовий розмір порції порошку матча становить близько 1-2 грамів на чашку, тому він не є значним джерелом калорій або макроелементів. Інше дослідження показало, що порошок матча містить близько 11,3-24,67 мг кофеїну на грам.
Що корисніше, матча чи зелений чай
І зелений чай, і матча містять антиоксиданти та інші корисні сполуки. "Оскільки вони виробляються з однієї рослини, вони мають схожі переваги", - сказала дієтологиня.
Дослідження показали, що матча може захистити від зниження когнітивних здібностей, поліпшити увагу.
"Матча забезпечує сильнішу дозу корисних сполук, ніж зелений чай, як-от амінокислоти та катехіни - тип поліфенолу в чаї, який передає його антиоксидантну, протизапальну та нейропротекторну дію. Якщо вам потрібна ефективна система доставки цих поживних речовин, обирайте матча", - рекомендувала дієтологиня.
Крім того, у матчі, як правило, більше кофеїну, ніж у зеленому чаї. У середньому чашка зеленого чаю містить близько 29 мг кофеїну. Порція матча - близько 2 грамів - містить до 49 мг кофеїну. Для порівняння, у чашці кави міститься близько 95 мг кофеїну.
У будь-якому разі, як зазначила Мун, ви маєте робити вибір на основі особистих уподобань. "Якщо ви віддаєте перевагу смаку зеленого чаю, випивайте кілька чашок протягом дня", - сказала вона.