
Якщо ви шукаєте вуглеводи, які корисні для здоров'я травної системи, дієтологи рекомендують нут. Він сповнений корисних для здоров'я кишківника властивостей.
Як нут підтримує здоров'я кишківника
Він багатий на клітковину, яка відіграє вирішальну роль у підтримці здоров'я травної системи, регулюючи випорожнення і сприяючи зростанню корисних бактерій у кишківнику. Всього півсклянки вареного нуту містить 6 грамів клітковини, пише Eatingwell.
Нут містить два різних типи клітковини - розчинну і нерозчинну, кожен з яких по-різному сприяє здоров'ю кишківника. Наприклад, розчинна клітковина розчиняється у воді, утворюючи гелеподібну речовину, яка допомагає сповільнити травлення і сприяє засвоєнню поживних речовин. З іншого боку, нерозчинна клітковина збільшує об'єм випорожнень, запобігаючи закрепам.
Ця подвійна дія сприяє збалансованій мікрофлорі кишківника і покращує загальну ефективність травлення.
Нут живить корисні бактерії кишківника
"Нут багатий на резистентний крохмаль, який живить корисні бактерії кишківника і стимулює вироблення коротколанцюгових жирних кислот", - зазначив дієтолог Хайме Бахтель-Шелберт.
Стійкий крохмаль - це особливий вид клітковини, відомий як пребіотична клітковина. Після вживання нуту резистентний крохмаль у незміненому вигляді потрапляє в товсту кишку. Потрапляючи туди, корисні бактерії кишківника ферментують його, що сприяє їхньому зростанню та активності.
Під час цього процесу бактерії кишківника виробляють корисні сполуки, які називаються коротколанцюговими жирними кислотами, що живлять слизову оболонку кишківника, підтримуючи її міцність і здоров'я, а також захищаючи від запальних захворювань.
Нут містить потужні антиоксиданти
Ці бобові також містять антиоксиданти, звані фенольними кислотами, які сприяють здоров'ю кишківника кількома способами. Наприклад, дослідження показали, що фенольні сполуки можуть зменшувати запалення, яке може провокувати симптоми синдрому подразненого кишківника та відігравати роль у розвитку запальних захворювань кишківника.
Ефективні феноли також звужують щілини в мембрані кишківника, утворюючи герметичну мембрану, яка не пропускає хвороботворні бактерії. Крім того, фенольні сполуки, як і клітковина, сприяють росту корисних кишкових бактерій.
Інші новини про користь нуту
Раніше дієтологи відповіли, чому нут корисний для здоров'я і як його їсти. Вони зазначили, що нут став чудовою частиною рослинної та вегетаріанської дієти, проте цей продукт можна використовувати не тільки тим, хто не їсть м'яса.