Через відключення світла сало в холодильнику може зіпсуватися швидше.
Через відключення світла в Україні люди активно шукають лайфхаки для подовження термінів придатності продуктів, які краще зберігати у холодильнику. Лікар-дієтолог Євгенія Розум розповіла УНІАН, скільки зберігається копчене сало та сире сало, а також назвала дієві способи, які допоможуть зберегти ці продукти якомога довше.
Сире сало – це продукт, який не пройшов термічну обробку, і воно не може зберігатися тривалий час та не псуватися. У холодильнику в середньому температура становить +5 градусів, і за таких умов сире сало зберігається у середньому 3 дні.
Під час відключень світла температура у холодильнику може зростати, і термін зберігання сирого сала може дуже скоротитися. Інколи воно може зіпсуватися і упродовж 1-2 днів.
Якщо ви купили багато сирого сала, то продукт краще відразу обробити – або засолити, або заморозити і таким чином подовжити термін його зберігання.
Копчене сало – це вже оброблений продукт, і воно вже просолене. Таке сало у холодильнику може зберігатися трохи довше, аніж свіже – приблизно 2, максимум – 3 тижні, за умови, що в холодильнику тримається температура +5 градусів.
Сало ліпше зберігати на нижніх поличках, бо там у холодильнику мінімальна температура.
Трохи довше зберігатиметься сало, яке засолене, тому що сіль – це виконує роль консерванту й антисептика. Якщо ви плануєте нетривалий час зберігати невеличкий шматочок цього продукту, то його можна помірно посолити, тобто так, щоб під час споживання цю сіль не потрібно було прибирати. Посолене сало можна загорнути у пергамент і покласти у контейнер чи без пергаменту зберігати у такій тарі.
Підготоване таким чином сало у холодильнику може зберігатися від одного місяця максимум до двох місяців. Але ці терміни придатності до споживання дуже умовні, тому що, до прикладу, може бути використана різна кількість солі, а також у холодильниках може бути різний температурний режим.
Якщо ми купили сала трохи більше, аніж можете з’їсти упродовж кількох днів, то найкращий варіант – порізати його на порції (розділити на шматки, які ви будете діставати та з’їдати, до прикладу, з рідними) та загорнути у харчову плівку чи у пергамент і покласти у звичайні чи вакуумні пакети або у контейнери та заморозити. Якщо температура в морозильній камері буде стабільно низькою, і сало не буде розморожуватися, то у такому разі продукт буде придатним до вживання мінімум пів року.
Надлишок копченого сала також можна заморозити такими ж способами, як і сирий продукт. У морозилці його теж можна зберігати упродовж шести місяців, і воно, як і сире, не втратить смакові якості.
Якщо ж протримати сало у морозильній камері довше, аніж шість місяців, воно зазвичай не зіпсується, а просто втрачатиме свої смакові властивості, погіршиться його структура, тобто після розморожування воно може бути вже не таким смачним, як було. Але у цілому сало – і сире, і копчене, вважають безпечним для споживання у період до року з моменту заморожування, якщо його не розморожували та не заморожували повторно.
Якщо ми розуміємо, що температура в холодильнику може бути не ок через довготривалі вимкнення світла, то сало зараз можна зберігати на балконі або в погребі чи просто у прохолодному місці. Але, у разі зберігання сала не в холодильнику, його треба добряче посолити. Солі потрібно насипати багато, так, щоб продукт був у ній з усіх боків.
Через день чи два у посудині з салом може з’явитися рідина, і її краще прибрати – вимокати серветками так, щоб продукт знову став сухим. Потім потрібно досолити сало так, щоб воно було у сухій солі. Таким чином сало без холодильника у прохолодному місці можна зберігати у закритому щільно контейнері від трьох місяців навіть до пів року.
Дуже важливо, щоб сало було повністю покрите сіллю і знаходилося в щільно закритій посудині. У такому разі до сала не буде доступу повітря, і воно довше не псуватиметься. Якщо є можливість вакуумувати сало в солі – це взагалі було б супер, оскільки сало – це продукт, багатий на жирні кислоти, які окислюються під дією кисню. Якщо ми мінімізуємо вплив повітря на сало, то таким чином трохи подовжимо термін його зберігання.
Якщо потрібно зберегти сало при кімнатній температурі, то такий спосіб, на мою думку, найкращий. Сало у великій кількості солі може за таких умов зберігатися приблизно тиждень. Але термін придатності дуже залежить від того, яка ж саме температура в конкретній кімнаті: якщо в приміщенні доволі свіженько, до прикладу, до 18-20 градусів, то просолене сало може зберігатися і до тижня, а якщо температура вища, то продукт може бути придатним до споживання упродовж 2-3, максимум чотирьох днів.
Щоб зробити розсіл для сала, у воду потрібно всипати сіль і можна додати лавровий лист та спеції. Зазвичай на літр води додають до 10 грамів солі.
Потім сало потрібно розкласти в банки, залити розсолом так, щоб ця рідина повністю його покрила і щільно закрити кришкою. Заготовлений таким чином продукт може зберігатися у середньому 3-4 місяці. Сало в банці потрібно зберігати у прохолодному місці. При кімнатній температурі воно зберігатиметься максимум до тижня.
Якщо розсіл став не прозорим, а мутним, у розчині з’явилися якісь "пластівці" або бульбашки, піна – це ознаки того, що продукт не можна споживати, і він може бути небезпечним для здоров’я (до прикладу, є загроза отруєння).
Якщо на салі утворилася слизова плівка, від продукту йде неприємний запах, на ньому є пліснява, до прикладу, з’явилися рожеві, сірі, блакитні плями. Це основні ознаки, які свідчать про те, що продукт вже зіпсувався, і його не можна споживати.