Як шампанське впливає на організм / фото pixabay.com

Любителі шампанського люблять насолоджуватися шипучим напоєм з різних приводів або просто в звичайний вихідний. Ми розібралися, скільки можна випити шампанського за вечір, щоб вранці потім не боліла голова, і через якийсь час після прийняття шампанського водіям можна сідати за кермо.

Шампанське користь і шкода

Шампанське зазвичай п'ють не задля користі, а через розслабляючий ефект. Але є у цього напою і корисні властивості. Антиоксиданти і поліфенол в його складі знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, покращують травлення і жовчовиділення. Шампанське знижує рівень шкідливого холестерину і прискорює травлення.

Шкода шампанського полягає в бульбашках вуглекислого газу, які прискорюють всмоктування алкоголю. Від цього напою люди п'яніють дуже швидко. Також шампанське підвищує кислотність шлунка і сприяє здуттю живота, тому його не можна пити вранці натщесерце. Не варто забувати і про високу калорійність напою.

Відео дня

Основна шкода шампанського все ж полягає в тому, що це алкогольний напій. Лікарі одностайні в думці, що безпечної дози алкоголю не існує. Тому скільки б шампанського ви не випили, він все одно зашкодить організму.

Скільки шампанського можна випити за раз

Повністю нешкідливої дози шампанського не існує. Але є умовно безпечна доза, яка не завдасть великої шкоди організму і не призведе до алкоголізму.

МОЗ України мінімальною умовно безпечною дозою називає 10 мл чистого спирту на день. Для шампанського міцністю 12% це 150 мл.

Чоловікам для мінімальної шкоди здоров'ю рекомендують вживати не більше 600 мл шампанського за один день і не більше 2 літрів сумарно за тиждень.

Жінкам рекомендується пити не більше 450 мл шампанського за день і не більше 1 літра сумарно за тиждень.

Коли можна сідати за кермо, якщо випили шампанське

Шампанське часто помилково вважається легким і слабоалкогольним напоєм, але не варто недооцінювати його п'янкі властивості. Спирт з цього напою дуже швидко всмоктується в кров і "вдаряє в голову", особливо якщо пити його натщесерце або без ситної закуски.

Якщо ви знаєте, що ввечері потрібно буде сідати за кермо, то від шампанського і будь-якого алкоголю краще взагалі відмовитися. Проте спиртне через деякий час саме виводиться з організму. І через пару годин алкотестер вже не визначить, що ви випили склянку шампанського.

Скільки шампанського можна випити за кермом - залежить від статі і ваги водія. У людини вагою 70 кг 100 мл шампанського вивітряться в середньому за півтори години, а 300 мл - за 4,5 годин. А з тіла людини вагою 50 кг 100 мл напою повністю виведуться лише через 2,5 години. Також жінки в середньому тверезіють на 20-30 хвилин пізніше чоловіків.

Вас також можуть зацікавити новини: