В аспірину знайшли небезпечний побічний ефект / newsru.co.il

Вчені проаналізували дані 13 досліджень за участю понад 164 тисяч людей і дійшли висновку, що аспірин має небезпечний для життя побічний ефект.

За їхніми словами, щоденний прийом аспірину може знизити ризик серцевого нападу або інсульту, але водночас аспірин може викликати внутрішні кровотечі, пише MedikForum.

Читайте такожДослідження виявило, що аспірин може зумовити розвиток найгресивнішої форми раку

Відео дня

"Аспірин розріджує кров й може викликати внутрішню кровотечу. Таке ускладнення зустрічається досить рідко, але несе загрозу для життя", - говорять дослідники, слова яких передає JAMA.

П'ятирічні спостереження показали, що в групі, яка приймала аспірин, абсолютний ризик смерті від серцевих нападів, інсультів або серцево-судинних захворювань знизився на 0,38%, однак при цьому збільшився ризик небезпечних для життя кровотеч, на 0,47%.

Автори роботи зазначили, що до прийому аспірину потрібно ставитися з обережністю, насамперед у літньому віці.

"Профілактика аспірином може бути корисною лише за умови, що ризик серцевого нападу у найближчі роки становить не менше 10% і при цьому відсутні проблеми зі згортанням крові", - наголосили вчені.

Раніше вчені з'ясували, що прийом аспірину, хоча і сповільнює розвиток злоякісних новоутворень товстого кишечника, разом з цим збільшує еволюційний потенціал пухлинних клітин.