Вчені помітили зв'язок між пухлинами і певними змінами в ДНК / фото Naked Science

Від куріння до вживання алкоголю, від забруднення повітря до дії сонячного проміння - низка фактрів у довкіллі може спричинити захворювання на рак. Тепер вчені кажуть, що вони можуть точно з'ясувати, що з цього викликало кожну окрему пухлину.

Як пише The Guardian, експерти змогли виявити зв'язок між певними чинниками з довкілля і конкретними генетичними мутаціями, які допомагають виникненню раку. Зважаючи на це, можна чітко встановити, що саме спричинило появу пухлини.

Читайте такожВчені розчленували клітини раку, виявивши слабкі місця хвороби

Відео дня

"Мутації - це відбитки, які канцерогени лишають на нашому ДНК. І так само, як і у випадку з відбитками пальців, кожна з мутацій унікальна", - пояснює доктор Серена Ник-Заінал з Ради медичних досліджень Кембриджзького університету. 

"Вони дозволяють нам поводитися з пухлинами, як з місцем злочину. Так ми можемо визначити чинники і їх спільників, відповідальних за появу пухлини", - додала вона.

Вона пояснила, що це може допомогти у лікуванні і профілактиці. Лікарі завдяки відкриттю зможуть чітко встановити, що саме спричинило рак у пацієнта, і дати поради щодо скорочення впливу збудників.