Ілюстрація / REUTERS

Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що кір повернувся в чотири європейські країни, які раніше вважалися вільними від цієї хвороби.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на дані ВООЗ.

Читайте такожОптимісти живуть довше за песимістів - дослідження

Відео дня

Європейська регіональна контрольна комісія з моніторингу кору і краснухи (RVC) визначила, що вперше з початку процесу перевірки в регіоні у 2012 році хвороба більше не вважається знищеною в Албанії, Чехії, Греції та Великобританії.

"Відновлення передачі кору викликає занепокоєння. Якщо не буде досягнуто і підтриманий високе охоплення імунізації в громадах, будуть страждати діти і дорослі, а деякі будуть трагічно гинути", - сказала голова комісії доктор Гюнтер Пфафф.

Водночас комісія повідомила, що Австрія і Швейцарія досягли статусу вільних від кору країн, продемонструвавши припинення ендемічної передачі як мінімум на 36 місяців.

Що стосується України, то у звіті комісії зазначено, що кір і краснуха залишаються ендемічними захворюваннями в країні.

Країни оголошуються вільними від кору, якщо в певній географічній зоні протягом 12 місяців не відбувається ендемічної передачі.

Кір – дуже заразна і потенційно смертельна хвороба, яка викликає кашель, висип і жар. Експерти в області охорони здоров'я попереджають, що брехня про вакцину проти кору дозволила поширити хвороба в певних районах або спільнотах.