Ілюстрація REUTERS

Вчені з Іспанії знайшли докази того, що вживання червоного вина у помірних кількостях може допомогти зменшити запалення і підвищити рівень «хорошого» холестерину в організмі, що корисно для серця.

Для підтвердження цієї гіпотези вчені провели обсерваційне перехресне дослідження за участю 143 здорових дорослих людей віком від 55 років, повідомляє MedikForum.

Читайте такожНазвана найнебезпечніша закуска до горілки

Відео дня

Вони розділили учасників на три групи: перша - непитущі й випадкові споживачі алкогольних напоїв, друга - споживачі пива, третя - споживачі змішаних напоїв. Дослідники виявили, що показники холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ) були значно вищі в третій групі, ніж у першій.

ЛПВЩ часто називають «хорошим» холестерином, тому що він допомагає видалити інші форми холестерину з крові. Високий рівень ЛПВЩ сприяє зниженню ризику серцевих захворювань.

Крім того, було перевірено рівень адипонектину - білка, специфічного для жирових клітин. Згідно з дослідженнями, зміст цього білка корелює з розвитком інсулінорезистентності та атеросклерозу: люди з ожирінням і діабетом мають нижчі рівні адипонектину, ніж здорові люди.

Дослідники з'ясували, що високі рівні адипонектину були позитивно пов'язані зі споживанням вина.

Таким чином, спираючись на отримані результати, дослідники дійшли висновку, що помірне вживання алкоголю (в основному вина) може принести користь здоров'ю серця за рахунок підвищення рівнів ЛПВЩ і білка адипонектину.

Раніше німецькі вчені назвали безпечну дозу алкоголю для чоловіків і жінок.