newsru.co.il

Цей крихітний комп’ютер імплантується прямо в людське серце. Він може допомогти 26 мільйонам людей у світі, які живуть з серцевою недостатністю. Пристрій називається V-LAP. Він збирає дані про кров’яний тиск просто з правого передсердя.

Як повідомляє BBC, ці дані міні-комп’ютер відправляє лікарям, які завдяки їм можуть призначити краще лікування.

«Аж до сьогодні ми не мали змоги отримувати такі дані. Але тепер ми можемо призначити правильні ліки на ранній стадії, що пом’якшить симптоми й радикально зменшить необхідність йти в лікарню», - пояснив доктор Захарій Віннетт з клініки Хаммерсміт Імперського коледжу Лондона.

Відео дня

Читайте такожВперше у світі лікарі пересадили серце, яке перестало битися (відео)

У Великій Британії одним з перших пацієнтів, яким встановили комп’ютери V-LAP в серце, став 71-річний чоловік на ім’я Ендрю. Відповідну процедуру провели лікарі клініки Хаммерсміт.

«Я думаю, чим більше інформації є у лікарів, тим краще», - переконаний пацієнт.

Крихітний пристрій створила компанія Vectorious Medical Technologies з Ізраїлю. У вихідному стані комп’ютер має форму трубки, яка дозволяє йому без проблем пройти через вени пацієнта. Лікарі роблять прокол між лівим і правим передсердям. Потрапивши в правильне місце всередині серця, пристрій розкривається, щоб закріпитися.

Читайте такожВчені розробили простий спосіб дізнатися тривалість життя

«Ми розробили власну технологію, яка уможливлює цифрову передачу даних без використання батареї», - каже засновник і директор Vectorious Medical Technologies Орен Гольдштейн.

V-LAP заряджається від поясу, який пацієнт одягає зовні. Штучний інтелект аналізує дані й відправляє застереження лікарям. Клініка Хаммерсміт ще шукає добровольців для продовження клінічних випробувань комп’ютера.