Ілюстрація \ REUTERS

У пацієнтів з хворобою Альцгеймера, які піддаються ортопедичним або іншими операціями, часто розвивається післяопераційний делірій, погіршує одужання і підвищує ризик смерті.

Читайте такожВчені знайшли залежність між "пивним животом" і ризиком розвитку Альцгеймера

Причина цього гострого психічного порушення значною мірою невідома, але попередні дослідження припускали зв'язок з деякою внутрішньою відповіддю на саму хірургічну травму, багатогранне післяопераційне середовище і специфічні для пацієнта фактори, які в цілому сприяють післяопераційне марення.

Відео дня

У дослідженні з використанням мишей, проведеному вченими з Університету Дюка, було встановлено, що запалення, особливо коли воно впливає на гематоенцефалічний бар'єр у літніх і більш слабких особин, посилює нейродегенеративні процеси і стимулює розвиток післяопераційного делірію, передає medikforum.

Доктор Ніколло Террандо, доцент кафедри анестезіології в Медичній школі Університету Дюка, з колегами вивчав ефекти ортопедичних операцій на літніх мишах з імітацією хвороби Альцгеймера.

Примітно, щозапалення порушувало гематоенцефалічний бар'єр, особливо у літніх і більш вразливих тварин, і викликало швидке накопичення бета-амілоїду, який потім змінював функцію імунних клітин в центральній нервовій системі, внаслідок чого виникало післяопераційне марення. Террандо з командою планує провести подальші дослідження.