Фото: УНИАН

Експерименти з мишами, хворими на рак молочної залози і одержують терапію невеликими дозами паклітакселу, виявили, що пухлини у тварин почали поширюватися далі, пише Медпортал.

Читайте такожАмериканські вчені розробляють щеплення від ВІЛ з "нейтралізуючим антитілом"

Паклітаксел — поширений препарат, який використовується при лікуванні онкологічних захворювань яєчників, молочної залози, легень, саркоми Капоші. Наукова група зазначила, що рак грудей залишається найбільш частим видом злоякісних пухлин, і при цьому смерть у більшості випадків настає не від конкретної пухлини, а від метастаз. У стандартній дозі паклітаксел допомагає зупинити розростання пухлини.

Відео дня

Читайте такожВчені США і Японії починають клінічні дослідження ліки проти старіння

Вчені спробували знизити дозу ліків, щоб зменшити побічні ефекти. Вони змоделювали ситуацію на тваринах, які страждають на рак молочної залози. Мишам давали зменшену дозу ліків. Це суттєво погіршило стан піддослідних — розростання пухлини не тільки не уповільнилося, але навіть посилилося, медикамент спровокував розростання метастазів у ділянку серця.

Автори дослідження заявили, що необхідні подальші дослідження щодо потенційних ризиків застосування паклітакселу, і вказали, що цей препарат при застосуванні його у великих і малих дозах дає абсолютно різний ефект. Зниження дози паклітакселу при лікуванні раку молочної залози, може бути вкрай небезпечно, наголошують китайські вчені.