Хірурги-трансплантологи давно мріють про надміцний матеріал, який не відторгався б організмом. Російські учені впевнені, що такий матеріал був давно створений природою, а тому ведуть експерименти з біоматеріалом, ідентичним по своєму складу з павутиною.

Цей матеріал володіє всіма потрібними властивостями, він міцний, еластичний і легкий, крім того нетоксичний для клітин людини. Учені говорять, що якби павуки могли плести павутину завтовшки з олівець, то такою сіткою можна було б зупинити ракету!

Щоб створити диво-матеріал, учені склали комп`ютерну модель послідовності гена, а після синтезували цей фрагмент хімічним шляхом.

Відео дня

Білок, що одержується таким чином, це вже павутина, але перед використанням їй потрібно надати форму. Для того, щоб це зробити, речовину шприцом видавлюють у флакон з етиловим спиртом. Під тиском в спирті білок набуває форми нитки.

Японські учені за допомогою такої павутини вже навчилися лікувати пошкоджені судини. Цікаво те, що процес деградації цієї павутини сумісний з наростанням нової тканини.

likar.info