Рентгенівський спалах вищого класу потужності X стався на Сонці, й не виключено, що це може призвести до геомагнітних збурень на Землі за кілька діб.

Про це повідомляє РІА «Новости» з посиланням на Інститут прикладної геофізики Росгідромету.

Спалах класу X1.1 стався о 8.26 мск (6.26 за київським часом - УНІАН). Представник інституту пояснив, що його джерелом була активна область, розташована близько до центру сонячного диска.

Відео дня

Сонячні спалахи залежно від потужності рентгенівського випромінювання поділяються на п`ять класів: A, B, C, M і X. Мінімальний клас A0.0 відповідає потужності випромінювання на орбіті Землі в 10 нановат на квадратний метр. При переході до наступної літери потужність збільшується в 10 разів.

Спалахи, як правило, супроводжуються викидами сонячної плазми, хмари якої, досягаючи Землі, можуть провокувати магнітні бурі.

За прогнозами фахівця ІПГ, в результаті цього на Землі прогнозуються невеликі геомагнітні збурення в понеділок, 11 листопада. "Викид корональної маси був, але ніяких значних збурень не буде. Можливо, невелике збурення (нижчого) класу G1 11 листопада", - сказав він.