Солодкі напої підвищують ризик передчасної смерті - вчені

Надмірне споживання солодких напоїв може призвести до серйозних наслідків.

Нове дослідження вчених з Гарвардського університету наводить переконливі докази зв'язку між споживанням штучно підсолоджених напоїв і ризиком передчасної смерті.

Дослідники виявили, що цукровмісні напої збільшують ризик ранньої смерті від низки захворювань, у тому числі деяких видів раку, пише Бі-Бі-Сі.

У дослідженні зібрані дані 37 тисяч чоловіків і 80 тисяч жінок старше 30 років.

Виявилося, що чим більше цукровмісних напоїв людина випивала, тим вищим був ризик ранньої смерті.

Читайте такожБританський фонд харчування вводити нове поняття - "якісна калорія"

"Якщо порівняти з групою людей, які п'ють менше одного солодкого напою в місяць, у тих, хто п'є від одного до чотирьох напоїв в місяць, ризик підвищується на 1%, у тих, хто п'є від двох до шести напоїв - на 6%, якщо пити солодкі напої кожен день - на 14%, більше одного напою в день - на 21%", - говорить Васанті Малік, дослідник Гарвардського Інституту харчування і автор дослідження.

Згідно з даними дослідників, особливо сильний зв'язок простежується між вживанням цукровмісних напоїв і ризиком ранньої смерті від серцево-судинних захворювань. Вчені також говорять про "помірний" ризик ракових захворювань.

Отримані результати викликають особливе занепокоєння на тлі зростаючих темпів споживання безалкогольних напоїв у світі.

За даними Euromonitor International, якщо п'ять років тому одна людина в середньому випивав 84,1 літра безалкогольних напоїв в рік, то в 2018 році світовий показник виріс до 91,9 літра.

Гарвардські вчені відзначають, що дієтичні напої наносять меншу шкоди здоров'ю, проте їх частка на ринку помітно менша - усього 3,1 літра на людину в рік.

Гірше всього ситуація в Китаї, США та Іспанії, де безалкогольні напої п'ють найбільше.

Як випливає зі звіту Euromonitor International, в середньому один житель Китаю випиває більше літра безалкогольних напоїв на день. У це число входить і бутильована питна вода, проте компанія Global Data проаналізувала ринок і прийшла до висновку, що в 2017 році в Китаї споживання бутильованої води склало всього лише 30,8 літра на рік, тоді як 410 літрів у рік припадало на всі інші безалкогольні напої.

У 2015 році в медичному журналі Lancet були опубліковані дані про те, що в середньому американці отримують 157 калорій в день з цукровмісних напоїв - це трохи більше, ніж в одній банці коли.

За інформацією на сайті одного з виробників коли, в одній банці об'ємом 330 мл міститься 35 грамів цукру (майже 7 чайних ложок). Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує споживати не більше 50 грамів цукру в день (12,5 чайних ложок).

Але на момент виходу дослідження Lancet були країни, в яких цукор споживали ще більше, ніж у США.

До введення податку на цукор на одного жителя Чилі доводилося 188 калорій в день. Нові заходи дозволили знизити споживання цукровмісних напоїв більш ніж на 21%.

Читайте такожВиявлено нову небезпеку солодких напоїв

Майже в 30 країнах, у тому числі у Великій Британії, ввели акциз на цукровмісні напої. Не дивно, що деякі експерти сприйняли дослідження гарвардських вчених як причину ввести обмежувальні заходи.

"Результати дослідження говорять на користь проведення політики по обмеженню продажу цукровмісних напоїв дітям та підліткам, а також впровадження податків на газовану воду, оскільки поточна ціна на солодкі напої не включає в себе високі витрати на лікування наслідків", - вважає професор Гарварду Уолтер Віллетт.

Служби охорони здоров'я також звертають увагу на вплив солодких напоїв на дітей і підлітків.

За даними ВООЗ, кількість дітей і підлітків з діагнозом ожиріння у віці від 5 до 19 років зросла з 11 мільйонів в 1975 році до 124 мільйонів в 2016-м.

Однак останні дослідження показали, що надмірне споживання солодких напоїв може призвести і до більш серйозних наслідків.