Які овочі, фрукти і ягоди обов'язково потрібно включити в раціон - читайте на УНІАН.
Для того, щоб забезпечити собі вітамінний комплекс, не обов'язково бігти в аптеку. Матінка-природа зробила все замість нас - достатньо лише прислухатися до її порад. УНІАН розповість, які овочі корисні і для чого, а також допоможе вибрати найбільш корисні.
Почнемо з того, що овочі, ягоди і фрукти - невичерпне джерело вітамінів. Вони необхідні, щоб обмінні процеси в організмі людини не порушувалися. Серйозний недолік вітамінів обов'язково позначиться на стані здоров'я - не зараз, так пізніше. Розберемося, які речовини потрібні нам з вами найбільше.
Вітамін А - покращує роботу органів зору, зміцнює імунітет, нормалізує стан шкіри і волосся.
Вітаміни групи В:
Вітамін С - бере участь в роботі ендокринної, імунної та нервової систем, допомагає організму краще засвоювати залізо і білки. Крім того, вітамін С - хороший антиоксидант.
Вітамін D - потрібен для обміну кальцію і фосфору в організмі, відновлює імунітет.
Вітамін Е - нормалізує роботу потових залоз, є потужним антиоксидантом, зміцнює імунітет.
Вітамін К - бере участь в роботі нирок, забезпечує потрібний рівень згортання крові, грає важливу роль в засвоєнні кальцію організмом.
Перед тим, як пити будь-які вітамінні комплекси за порадами знайомих, спробуйте добути потрібні речовини з натуральних продуктів.
Помідор, наприклад, містять велику кількість каротиноїдів, як і всі овочі червоного кольору. Крім того, в них ви знайдете вітаміни групи В і С, а також фолієву кислоту. Помідори багаті на клітковину, калій, фосфор, кальцій, цинк і антиоксиданти. Раніше ми детально розповідали, в чому користь маринованих помідорів.
Читайте такожБабуся помилялася: 3 каші, які радше шкодять
Морква - рекордсмен за кількістю вітаміну А в складі, саме тому всі навколо говорять про користь цього овоча для зору. Додатково морква містить майже всі вітаміни групи В, C, E, K, а ще калій, магній, кальцій, натрій, залізо, цинк, йод, ванадій, глюкоза і фруктозу.
Гарбуз - це не тільки атрибут для минулого Хеллоуїна, але і джерело вітамінів групи В, С, Е, D і навіть досить рідкісного вітаміну К. Більш того, гарбуз навіть захищає клітини від передчасного старіння. У попередній статті ми детально описували, чим корисний гарбуз.
Цвітна капуста багата на вітамін С, до того ж, містить велику кількість вітаміну К, В6, фолієвої і пантотенової кислоти, холіну, калію, марганцю, кальцію, фосфору, клітковини і антиоксидантів.
Яблуко - ті самі фрукти, вживаючи які, можна отримати вітаміни A, С, В1, В2, B6 і Е, а також магній, фосфор, йод, залізо, селен, калій, кальцій і цинк. Яблука допомагають впоратися зі стресом, що в період осінньої нудьги - істотний аргумент "за".
Читайте такожНебезпечний тренд: лікар розвінчав міф про необхідність їсти багато лимонів
В айві містяться вітаміни С, В1 і В6, а також мідь, залізо, калій і магній. Плоди здатні зміцнити імунну систему, мають антисептичні та кровоспинні властивості.
Хурма - почесний гість у вашому холодильник не тільки через пікантний смак, але і завдяки своєму складу. У ньому знаходяться вітаміни А, С, Е, К і В6, таніни і флавоноїди, а також мікроелементи: калій, мідь, марганець, йод і залізо.
Мандарин, як головна суперзірка зимового сезону, забезпечать вам потрібну кількість вітамінів А, С, а також нормалізують роботу нервової системи і зміцнять імунітет. Якщо постійно вживати мандарини, можна помітно поліпшити стан шкіри.
Читайте також: