Практика міряти температуру стала нормою етикету в багатьох громадських місцях, хоча експерти кажуть, що користі від цього не багато.
Останнім часом на входах в лікарні, офісні центри, а також на заводах з'явилися нові охоронці з електронними термометрами у формі невеличких пістолетів. Вони міряють всім температуру, намагаючись відсіяти людей з гарячкою, які потенційно можуть бути ще й носіями коронавірусу.
Читайте такожNature: Негативий тест на COVID-19 не означає, що пацієнт одужав
З початку пандемії коронавірусу перевірка температури тіла для виявлення гарячки ставали все більш поширеними. Це посприяло підвищенню продажів інфрачервоних безконтактних термометрів і сканерів. Хоча наукові докази вже підтвердили невелику цінність таких перевірок.
Губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо минулого тижня закликав включити перевірку температури тіла до низки правил, які ресторанам доведеться виконувати для запуску роботи. Серед інших вимог - жорстке обмеження кількості столів й обов'язкове використання масок. Ресторани також будуть вимагати контактні дані одного з клієнтів за кожним столом.
Існує чимало причин для таких обмежень. Багато спалахів коронавірусу були пов'язані з суперпоширенням в барах і ресторанах. Один з таких випадків, наприклад, стався у місті Іст-Ленсінг, штат Мічиган. А нове дослідження Центру контролю й профілактики захворювань США виявило, що одна з відмінностей між людьми, які заразилися, і тими, кому пощастило уникнути контакту з вірусом, - це відвідування ресторанів за два тижні до появи симптомів. Втім, в дослідженні не було вказано, чи люди заражалися коронавірусом в приміщенні чи на терасі.
Читайте також"Люди повинні заражатися": вірусолог запропонував змінити стратегію боротьби з коронавірусом
Куомо дозволив бізнесам вимагати від клієнтів проходити перевірку температури й не впускати тих, у кого вона висока або хто відмовився її міряти. При цьому, Центр профілактики й контролю захворювань вважає високою температуру на рівні 38 градусів за Цельсієм і вище. Тим часом, в деяких звітах під сумнів поставлено точність термометрів-пістолетів.
"Хоч перевірка температури може виявити серйозно хворих людей, такі пацієнти навряд чи будуть добре почуватися, щоб йти кудись обідати чи вступати в соціальні контакти. І дедалі більше доказів вказують на те, що головним двигуном передачі коронавірусу стали так звані тихі носії. Це люди, які заразилися, але почуваються нормально. У них немає гарячки чи інших симптомів", - пояснює видання.
Читайте такожАмериканці таки доказали: коронавірус може пошкоджувати мозок
"Зараз ми знаємо більше про процес передачі COVID-19. Ефективність перевірки на симптоми дуже обмежена, тому що у заражених людей може їх не бути взагалі або ж в момент перевірки", - пояснили в американському відомстві.
За словами інфекціоніста з Медичної школи Університету Джона Хопкінса доктора Девіда Томаса, перевіряти температуру - все одно, що "міряти масло в автомобілі перед поїздкою".
"Вам може й стане спокійніше, але це не означає, що ви не потрапите в аварію чи у вас не відвалиться колесо. Така перевірка не зробить вашу поїздку безпечнішою. Перевірка температури - це щось, що можна зробити, щоб почуватися так, ніби ви докладаєте зусиль. Але це не допоможе виявити людей, які поширюють COVID-19", - пояснив він.