Багато людей, яких вважають одужалими від COVID-19, лишилися з поганим здоров'ям / REUTERS

Пандемічна політика повинна включати чіткі визначення і оцінки, які б точно пояснювали, що таке "легка" форма зараження коронавірусом.

Глобальна пандемія коронавірусу триває вже 8 місяців. А людство досі "міряє" її вплив кількістю смертей. Випадки зараження, які не призвели до госпіталізації пацієнтів, розмито називають "м'якими". За такими хворими не стежать.

Читайте такожКоронавірус у світі: кількість інфікованих перевищила 20 мільйонів осіб (карта)

Відео дня

Момент одужання визначається випискою з лікарні або негативним результатом тесту на коронавірус. Слабке здоров'я тих, кого називають "одужалими", не враховують. А по всьому світу живуть мільйони людей, які захворіли, але не потрапили до лікарні і не зробили тест. Їх просто не рахують. Про це на сторінках Nature пише професор з охорони здоров'я Саутхемптонського університету Нісрін Алван.

 Абсолютно здорові люди зіштовхуються з тривалими симптомами, такими як тяжкість у грудях, задишка, біль у м'язах і слабкість. Вони не можуть працювати, займатися фізично чи доглядати за іншими. І їх всіх заносять в категорію пацієнтів "з м'якою формою COVID-19". Дані, зібрані за допомогою мобільного додатка, покликаного відстежувати хворих у Великій Британії, свідчать, що  щонайменше кожен десятий пацієнт страждає від коронавірусу більше трьох тижнів. Симптоми, які зберігаються кілька тижнів й позбавляють когось можливості займатися звичними справами, не можна називати "м'якими".

Визначення й оцінка одужання від COVID-19 повинні бути більш точними, ніж запис в лікарняних паперах чи негативний результат тесту. Щойно стане зрозуміло, що можна вважати одужанням, з'явиться і можливість відрізнити швидку форму зараження коронавірусом від тієї, яка триває довго.

Читайте такожNew York Times: Вчені знайшли причини появи смертельних випадків COVID-19

"В кінці березня в мене були симптоми COVID-19, зокрема висока температура, кашель, гастроентерологічні розлади, болі в грудях і ногах. Але на той час пацієнтам, які не потребують госпіталізації, не робили тести. Після того в мене були погані дні з симптомами, а були і цілком нормальні. Потім були дні погіршення й виснаження, які змушували мене шкодувати про все зроблене в ті дні, коли ставало легше", - пише автор, пригадуючи свій особистий досвід боротьби з COVID-19.

"Це складний час для мене як для вченого зі сфери охорони здоров'я, якому доводиться мати справу з таким дивним перебігом хвороби і водночас брати участь в пандемічних діях. Я не знаю, що це означає для мого здоров'я у довгостроковій перспективі. І це мене тривожить як матір, яка доглядає маленьку дитину", - додала вона.

Читайте такожThe Guardian: Легкі випадки зараження коронавірусом гірші, ніж всі думають

Вона додає, що її історія хвороби не унікальна. У світі виявилося багато людей, чиє здоров'я так і не повернулося до стану перед пандемією. Серед них багато тих, чиї симптоми ослаблюються й посилюються. Медики і вчені мають певні уявлення те, хто найбільше ризикує померти від COVID-19. Однак, ніхто не може сказати, у кого зараження з симптомами чи без може перерости у затяжну форму хвороби.

"Ідея про те, що можна дозволити суспільству пройти через певний контрольований рівень зараження, захищаючи при цьому найбільш уразливих, втрачає сенс без оцінки здоров'я і продуктивності людей поруч зі смертністю", - йдеться в статті.

Що відомо про зараження коронавірусом?