New York Times: Вчені знайшли причини появи смертельних випадків COVID-19

Дослідження тяжко хворих пацієнтів показало, що їхня імунна система не реагує на коронавірус належним чином.

Вчені ступили на шлях розв'язання найбільш складної біологічної загадки пандемії коронавірусу: чому одні люди стають тяжко хворими, а інші швидко одужують?

Згідно з висновками низки останніх досліджень, вірус змушує імунну систему деяких пацієнтів божеволіти. Втративши здатність відправити правильні клітини й молекули на боротьбу з чужорідною інфекцією, тіло заражених натомість використовує весь свій арсенал. Як пише New York Times, такий помилковий шквал шкодить здоровим клітинам.

"Ми спостерігаємо божевільні речі на різних етапах зараження", - сказала імунолог Єльського університету Акіко Івасакі, яка очолила одне з нових досліджень.

Вчені, які намагаються розібратися в такій незвичній реакції, виявили певні закономірності, які визначають перебіг хвороби. Від них залежить, чи пацієнт швидко одужає, чи його стан стане дуже тяжким. Висновки, зроблені на основі нових даних, можуть допомогти визначити правильне лікування, полегшити симптоми і навіть побороти коронавірус до того, як він надто сильно виведе з ладу імунну систему.

Читайте такожNewsweek: Вчені з'ясували, чому імунітет деяких людей краще справляється з коронавірусом

"Багато даних кажуть нам, що потрібно діяти на досить ранньому етапі цього процесу", - сказав імунолог з Університету Пенсильванії Джон Веррі, який нещодавно опублікував дослідження   таких зрадницьких імунних реакцій. За його словами, з'ясувавши нові деталі, вчені можуть почати перевірку припущення, що "ми можемо змінити траєкторію хвороби".

Коли більш відомі людству респіраторні інфекції, такі як грип, намагаються закріпитися в тілі, імунна реакція на це відбувається в два етапи. По-перше, велика кількість швидких захисних клітин з'являються в місці зараження і намагаються заблокувати чужорідну інфекцію. Тим самим вони дають імунній системі час, щоб підготувати більш точну атаку.

Рання реакція значною мірою залежить від сигнальних молекул, які називають цитокінами. Вони виробляються організмом у відповідь на появу вірусу. Цитокіни можуть мобілізувати "підкріплення" з інших частин тіла, провокуючи запалення. Зрештою, ці клітини й молекули початкової стадії відступлять, відкриваючи шлях для антитіл і Т-клітин, які призначені для знищення вірусів, а також заражених клітин.

Але ця злагоджена оборона організму не працює у людей, які страждають від тяжких випадків COVID-19. Замість того, щоб відступити в потрібний момент, цитокіни продовжують першу стадію захисту навіть тоді, коли Т-клітини й антитіла вже в місці зараження. Це означає, що запальна реакція не припиняється, хоча вона більше не потрібна.

Читайте такожThe Atlantic: Коронавірус залишиться назавжди

"Запалення - це цілком нормально при вірусній інфекції", - сказала імунолог Стенфордського університету Кетрін Бліш.

"Проблеми починаються тоді, коли ви не можете позбутися його", - додала вона.

Доктор Івасакі вважає, що неправильна поведінка цитокінів може бути результатом нездатності тіла тримати вірус під контролем. Багато людей, які не можуть одужати, зберігають патоген на багато довше, ніж інші пацієнти, які одужують швидко. Через це імунна система продовжує свою запальну "облогу", яка стає шкідливою.

Низка інших вірусів, серед яких ВІЛ і герпес, навчилися дурити й ухилятися від атаки імунної системи. Нові дані вказують на те, що коронавірус теж може мати здатність затримувати чи пригнічувати інтерферон - один з перших цитокінів, які виділяються при зараженні. Провал першої лінії оборони організму може змусити імунну систему посилити умовну "тривогу" й перетворити свою реакцію на щось деструктивне.

"Це загадка. Попри таку бурхливу імунну реакцію, вірус все одно продовжує розмножуватися", - сказав імунолог з Університету Корнелла Авері Огест.

Читайте також"Срібної кулі" проти COVID-19 не буде: У ВООЗ пояснили, як захиститися від хвороби

Також якість цитокінів може бути більш важливою, ніж їхня кількість. У науковій роботі, яку доктор Івасакі і її колеги опублікували минулого тижня в журналі Nature, йдеться про те, що поведінка цитокінів у тяжко хворих на COVID-19 цитокіни більше відповідає боротьбі з патогенами, які не належать до вірусів.

Хоч поділ наразі не точний, але реакцію імунної системи на різні патогени можна грубо розділити на три категорії. Перший тип скерований проти вірусів і певних бактерій, які проникають в людські клітини. Другий тип бореться з паразитами.

Читайте такожScience: Штучні антитіла зможуть лікувати від COVID-19 ще до появи вакцини

А третій тип націлений проти грибків і бактерій, які можуть вижити за межами клітин. Кожна з категорій використовує різні цитокіни, щоб викликати різні види молекул для боротьби із зараженням.

Команда доктора Івасакі виявила, що у людей, які досить швидко одужують від COVID-19, відбувається імунна реакція першого типу. Але у пацієнтів з тяжкою формою хвороби реакція використовує ресурси, притаманні для другого і третього типу. За словами доктора Івасакі, це "нерозумно", тому що "ніяких паразитів в організмі немає". За її словами, складається враження, ніби імунна система не може "обрати підхід".