Ілюстрація / Reuters

Ідеальна вакцина, яка б стала "срібною кулею" проти коронавірусу, може ніколи не з'явитися. І шлях до нормальності може виявитися дуже довгим. Про це застерегли в ВООЗ.

Як пише The Guardian, генеральний директор організації Тедрос Аданом Гебреісус і начальник з надзвичайних ситуацій Майк Раян закликали країни строго виконувати заходи безпеки. Зокрема, вони радять не ухилятися від одягання масок, дотримуватися соціального дистанціювання, регулярно мити руки й проводити тести.

"Сигнал людям і урядам чіткий: робіть все це", - сказав Тедрос під час брифінгу в штаб-квартирі своєї організації в Женеві.

Відео дня

Він наголосив, що маска повинна стати символом солідарності по всьому світу. 

"Низка вакцин перейшли до третьої фази клінічних випробувань. І ми всі сподіваємося отримати кілька ефективних вакцин, які можуть допомогти людям вберегтися від зараження. Однак, наразі срібної кулі немає. І її може й не бути ніколи", - пояснив голова ВООЗ.

Читайте такожScientific American: Вчені пояснили, чи справді імунітет до COVID-19 швидко зникає

Він нагадав, що зараз гасіння спалахів зводиться до основоположних правил захисту здоров'я й профілактики захворювань. Тестування, ізоляція, лікування пацієнтів, а також відстеження й відправка в карантин всіх, з ким хворі контактували.

"Інформуйте, розширюйте і дослухайтеся до громад. Робіть все це. Для окремих людей йдеться про дотримання фізичної дистанції, носіння маски, регулярне миття рук, а також кашляння подалі від інших. Робіть все це", - сказав Тедрос.

Він також закликав зміцнювати системи охорони здоров'я, покращувати нагляд й відстеження контактів, а також дбати про те, щоб підірвані медичні служби відновлювали свою роботу якомога швидше.

Раян у свою чергу сказав, що країни з високими рівнями поширення включно з Бразилією й Індією повинні готуватися до "великої битви".

Читайте такожThe Atlantic: Вакцина від COVID-19 не поверне світ до старої норми на наступний день після появи

"Шлях до виходу довгий і вимагає збереження рішучості", - сказав він, закликавши "перезавантажити" підходи в деяких місцях.

"Деяким країнам дійсно потрібно зараз зробити крок назад і подивитися, як вони розбираються з пандемією в рамках їхніх національних кордонів", - наголосив Раян.