Ілюстрація REUTERS

Деякі люди можуть мати природний імунітет до нового коронавірусу  після контакту з інфекціями з того ж сімейства вірусів. Як свідчить нове дослідження, такий ефект може мати навіть зараження вірусами, які викликають звичайну застуду.

Більшість коронавірусів викликають лише м'які чи помірні симптоми у людей, поводячись як гострі респіраторні інфекції. Як пише Newsweek, імунна система використовує білі кров'яні тільця, відомі як T-клітини, для боротьби з цими патогенами. Новий коронавірус, який заразив більше 4 мільйонів людей тільки в США, належить до того ж сімейства, що і звичайна застуда. Т-клітини можуть допомогти відбити COVID-19, навіть якщо людина ніколи не контактувала до цього з новим коронавірусом.

Читайте такожПоловина людей після COVID-19 має проблеми з психікою - дослідження

Відео дня

Вчені вказують на феномен, який називають пам'яттю Т-клітин. Він дозволяє кров'яним тільцям реагувати на типи інфекцій, з якими вони раніше контактували. Згідно з дослідженням, яке було опубліковане в журналі Science, у 20-50% людей, які ніколи не контактували з новим коронавірусом, спостерігалася "значна реакція Т-клітин" на нього.

Вчені зауважують, що потрібно ще провести експерименти, щоб довести існування пам'яті Т-клітин. Але феномен "може пояснити аспекти диференціальних клінічних наслідків COVID-19, впливу епідеміологічних моделей колективного імунітету або вплинути на ефективність потенційних вакцин проти COVID-19".

Читайте такожCNN: Носити маски скоро доведеться навіть надворі

В липні журнал Nature опублікував підсумки досліджень Т-клітин. В них було вказано, що феномен пам'яті таких кров'яних тілець був виявлений у пацієнтів, які одужали від COVID-19. Їхні імунні клітини реагували на різні штами нового коронавірусу.