Існує кілька варіантів майбутнього з коронавірусом / фото УНІАН

Коронавірус, який викликає хворобу під назвою COVID-19, заразив більше 16,5 мільйонів людей на шести континентах. Він тепер лютує в країнах, де ніколи не було вірусу і знову на підйомі в тих, які вже від нього постраждали.

Якщо хоч колись був момент, коли коронавірус ще можна було стримати, то він, вірогідно, вже давно минув. Існує один результат, який здається цілком остаточним: вірус ніколи не зникне. Про це пише The Atlantic.

Коронавірус просто надто поширений і заразний. Експерти кажуть, що за найбільш вірогідним сценарієм, пандемія в якийсь момент закінчиться. Тому що достатня кількість людей заразиться або ж зробить щеплення. Але вірус продовжить циркулювати на планеті, хоч і досить слабо. Кількість випадків зараження буде збільшуватися й зменшуватися. Спалахи будуть виникати тут і там. 

Відео дня

Читайте такожCNN: Носити маски скоро доведеться навіть надворі

Навіть коли довгоочікувана вакцина з'явиться, вона, швидше за все, придушить, але ніколи не зможе повністю винищити коронавірус. Для контексту видання радить пригадати той факт, що вакцини існують проти більш ніж десятка людських вірусів. Але лише віспа була повністю знищена. І навіть у її випадку знадобилося 15 років величезних зусиль всього світу.

"Цілком можливо, що нам доведеться жити з цим вірусом все наш життя", - йдеться в статті.

Ще взимку чиновники органів охорони здоров'я більш оптимістично дивилися на вірус SARS-CoV-2, який провокує хворобу під назвою COVID-19. Найближчий його родич у сімействі коронавірусів SARS з'явився в кінці 2002 року й заразив більше 8 тисяч людей. Але його придушили за допомогою ізоляції хворих, відстеження їхніх контактів й запровадження карантину. Вірус залишив людей у спокої в 2004 році. 

"Але між SARS і SARS-CoV-2 існує ключова різниця: новий коронавірус поширюється легше й у багатьох випадках переноситься без симптомів", - пише видання.

Тож стратегії, які були успішними у випадку з SARS, не такі ефективні, коли йдеться про людей з COVID-19. Тому що багато з них навіть не знають, що заражені.

"Дуже малоймовірно, що ми зможемо проголосити таку ж перемогу, як в часи SARS", - сказав епідеміолог з Колумбійського університету Стівен Морс.

Читайте такожScience: Штучні антитіла зможуть лікувати від COVID-19 ще до появи вакцини

Яким же тоді буде майбутнє з COVID-19? За словами дослідника інфекційних захворювань з Гарвардського університету Йонатана Града, це буде залежати від сили й тривалості імунітету проти вірусу. Разом з колегами вчений змоделював кілька можливих траєкторій. Якщо імунітет буде тривати кілька місяців, тоді після великої пандемії щороку будуть менші спалахи. Якщо ж імунітет буде зберігатися два роки, тоді піки зараження будуть виникати через рік.

На даний момент не відомо, як довго у людей буде зберігатися імунітет до COVID-19. Коронавірус не поширювався ще достатньо довго, щоб можна було це дізнатися. Але близькі коронавіруси можуть дати підказку. Наприклад, антитіла проти SARS зникають через два роки. А у випадку деяких інших коронавірусів, які викликають застуду - через рік.

"Чим швидше зникає захист, тим важче буде втілювати будь-який проект з винищення вірусу", - пояснив Град.

Це вплине на вакцинацію. Замість одного уколу на все життя щеплення від COVID-19 потрібно буде постійно оновлювати. Цілком можливо, що доведеться його робити кожного року чи через рік, як у випадку з грипом. Якщо навіть вдасться якось знищити коронавірус в людському середовищі, він може продовжувати поширюватися серед тварин. А від них може перекинутися знову на людей.

Вчені застерігають, що тварини по всьому світу можуть стати своєрідним "резервуаром" для SARS-CoV-2.

"Як ви збираєтеся з'ясувати масштаби поширення коронавірусу за межами людського населення серед диких і домашніх тварин?" - сказав вірусолог з Університету Північної Кароліни Тімоті Шіхан.

Читайте такожNewsweek: У більшості одужалих від COVID-19 пацієнтів знайшли ушкодження серця

На даний момент відомо, що тигри в зоопарку Бронкса і норки на фермах в Нідерландах заразилися SARS-CoV-2 від людей. У і випадку нідерландських норок, вірус зміг перескочити з них знову на людей, заразивши працівників ферми. Через існування тваринних "резервуарів", з яких збудник хвороби може знову повторно поширюватися на людей, вчені навіть не говорять про "винищення" коронавірусу. Наприклад, вірус ебола, цілком можливо, поширився на людей від кажанів. Його передача від людини до людини у Західній Африці була зупинена в 2016 році. Але вірус досі існує десь на Землі. І він може заразити людей, якщо знайде правильного носія.

Зрештою, в 2018 році в ДР Конго стався новий спалах еболи. Тож хворобу можна стримати, відстежуючи контакти, ізолюючи хворих, а також використовуючи доступні вакцини. Але її неможливо "винищити". Ніхто не може сказати напевне, чому SARS так і не перекинувся знову на людей з "тваринних резервуарів". Але коронавірус може піти іншим шляхом.

Читайте також"Срібної кулі" проти COVID-19 не буде: У ВООЗ пояснили, як захиститися від хвороби

Згідно з найбільш оптимістичним сценарієм, вакцина й кращі засоби лікування можуть зменшити тяжкість COVID-19. Вони можуть зробити хворобу менш небезпечною і не такою нищівною. З часом SARS-CoV-2 може стати просто черговим сезонним респіраторним вірусом, як чотири інші коронавіруси, які викликають застуду: 229E, OC43, NL63 і HKU1. Вони настільки поширені, що, швидше за все, кожна людина на Землі заражалася ними. Вони можуть провокувати серйозні спалахи, особливо серед старших людей. Але зазвичай хвороба проходить досить м'яко, щоб на це не дуже звертали увагу. Тож зрештою SARS-CoV-2 стате п'ятим коронавірусом, який регулярно циркулює серед людей.