Вчені виявили, що низка речовин, які часто використовуються у виробництві продуктів щоденного вжитку, скорочують кількість антитіл після вакцинації.
Успішне засвоєння будь-якої вакцини від коронавірусу буде критично важливим для повернення до нормального життя після року пандемії. Але його може підірвати поширене забруднення низкою хімічних речовин, які використовуються в продуктах щоденного вжитку.
Читайте такожNewsweek: У Pfizer пояснили, коли вакцина компанії від COVID-19 стане доступною
Тепер вчені застерігають, що ці хімікати можуть також скорочувати ефективність певних вакцин. Цей мало досліджений ефект кидає тінь на майбутні зусилля з поширення вакцин від коронавірусу.
"На даному етапі ми не знаємо, чи ці речовини вплинуть на щеплення від коронавірусу. Але такий ризик існує. Ми схрестимо наші пальці й будемо сподіватися на краще", - сказав професор Гарвардської школи охорони здоров'я Філіп Гранджін.
Читайте такожBloomberg: Що ефективна на 95% вакцина зробить з COVID-19, який вбиває 1% заражених?