Дуже важливо, скільки солі їсть людина / фото ua.depositphotos.com

Те, що їсть людина, може значно підвищити або знизити ризик певних станів здоров'я та захворювань. Це відноситься і до інсульту - небезпечного для життя невідкладного стану, що виникає при припиненні кровопостачання частини мозку.

За словами авторитетного лікаря і експерта у сфері здоров'я Сари Джарвіс, для того, щоб уникнути подібних проблем, потрібно виключити з раціону продукти, що підвищують кров'яний тиск, особливо, якщо людина схильна до ризику інсульту, передає Express.co.uk.

"Високий кров'яний тиск і підвищений рівень холестерину є найбільшими факторами ризику інсульту та інфаркту. Кількість солі в раціоні особливо важлива", - зазначила вона.

Відео дня

Доктор пояснила, що сіль підвищує кров'яний тиск, змушуючи організм утримувати більше води, чинячи тиск на стінки кровоносних судин. "Надлишок рідини тисне на стінки ваших артерій, які несуть кров від вашого серця по всьому тілу і призводить до підвищення артеріального тиску. А воно може привести до закупорки артерій, які постачають кров у наш мозок - іншими словами, до інсульту", - дохідливо пояснила експерт.

Доктор Джарвіс рекомендувала уникати продуктів з високим вмістом солі.

"Оброблені та копчені продукти, такі як салямі, копчена риба, делікатеси та ковбаси, містять дуже багато солі, як і солоні закуски, такі як чіпси та горіхи", - нагадала вона.

Разом з тим фахівець попередила про "менш очевидні" продукти, що містять багато солі, включаючи консервовані супи і кетчупи.

"Більша частина солі, яку ми їмо, надходить з менш очевидних джерел - консервованих супів і тушкованих страв, підлив, соєвого соусу, кетчупів, приправ і солінь, піци, готових страв і навіть хліба", - зазначила вона і додала, що важливо вибирати продукти з низьким вмістом солі, щоб мінімалізувати ризик інсульту.

Видання нагадало, що добова норма вживання солі становить всього 6 гр.

Щоб знизити ризик інсульту доктор Джарвіс також радить регулярні фізичні вправи і підтримання ваги в нормальних межах. А ще важливо кинути палити.

Явні ознаки інсульту

У людини, у якої стався інсульт обличчя може опуститися на одну сторону, вона не може посміхатися, рот чи око могли опуститися.

Людина з підозрою на інсульт може бути не в змозі підняти обидві руки і утримувати їх у такому положенні через слабкість або оніміння однієї руки.

Мова може бути невиразною або спотвореною, або людина взагалі не може говорити, незважаючи на те, що здається нормальною. Також можуть виникнути проблеми з розумінням того, що ви їй говорите.

Якщо ви помітили у когось такі ознаки, то варто негайно викликати бригаду швидкої допомоги, оскільки втрата часу загрожує смертю для пацієнта.

Вас також можуть зацікавити новини: